Monitorul SFS

SFS promovează susținerea financiară a sectorului non-profit prin intermediul mecanismului 2%

Anul 2021 a fost cel de-al cincilea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă1.

Astfel, 34 805 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală dintre care 32 971 au fost validate în sumă totală de 9 153 236,11 lei. 

Motivele de nevalidare a 1 834 desemnări efectuate sunt următoarele: 

  • beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către IP Agenţia Servicii Publice – 30 desemnări;
  • contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislaţia fiscală – 1 804 desemnări.

Mai multe date statistice pot fi vizualizate în Raportul privind desemnarea procentuală în anul 2021, care poate fi accesat aici.

Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din impozitul anual pe venit către una din organizațiile neguvernamentale din țară. Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare şi care în anul precedent au obținut venituri sub formă de salariu, venituri din dobânzi, venituri din prestarea serviciilor.

 _________________________

1În conformitate cu pct.18 din Hotărîrea Guvernului nr.1286 din 30 noiembrie 2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale, Desemnarea procentuală se efectuează în folosul unui singur beneficiar inclus în Lista beneficiarilor desemnării procentuale, publicată anual de către Agenţia Servicii Publice.

 

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

472 vizualizări

Data publicării:

24 Decembrie /2021 11:35

Domeniu:

Impozitul pe venit | Legislație fiscală

Etichete:

desemnare procentuala | contribuabil | persoana fizică | impozit pe venit

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon