21
07 2020
854

Subvențiile pentru dobânzile la credit sunt surse de venit neimpozabile

Serviciul Fiscal de Stat informează agenții economici că, prin Legea nr.60 din 23 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative , a fost lansat Programul de subvenționare a dobânzilor. Esența Programului constă în susținerea mediului de afaceri în condiţiile efectelor economice ale situaţiei epidemiologice (COVID-19).
 
 Astfel, dreptul la subvenționarea dobânzilor poate fi realizat aferent creditelor contractate sau care vor fi contractate în perioada 1 mai 2020–31 decembrie 2020.
 

Valoarea maximă a creditului/creditelor, în raport cu care poate fi realizat dreptul la subvenționare, constituie suma cumulativă a plăţilor salariale declarate de beneficiari la SFS:

 
  • în cazul solicitării subvenţionării pentru perioadele de până la luna iulie 2020 – pentru lunile decembrie 2019 - februarie 2020;
  • în cazul solicitării subvenţionării pentru perioadele începând cu luna iulie 2020 – pentru lunile septembrie 2019 – februarie 2020.
 

 În cazul în care suma creditului depășește suma cumulativă a plăţilor salariale, subvenţia se va acorda în mărimea sumei dobânzii aferente părții de credit egală cu suma cumulativă a plăţilor salariale menționate. Totodată, rata maximă a dobânzii nominale anuale pasibilă subvenționării este limitată la nivelul 8,76% în monedă națională şi 4,4% în valută străină. Beneficierea de subvenționare a dobânzilor nu este condiționată de destinația şi modul de utilizare a creditului. Achitarea subvenției se efectuează pentru dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv.

 

Pentru a solicita subvenționarea dobânzilor este necesar de a depune o cerere la Direcția generală administrare fiscală din aria de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari, după caz. Cererea poate fi expediată și la adresa de e-mail cu aplicarea semnăturii electronice. Datele de contact ale Direcțiilor generale administrare fiscală. 

 

Termenul de examinare a cererii este de 5 de zile lucrătoare, în cadrul căruia se efectuează un control cameral.

 

SFS încurajează contribuabilii să beneficieze de oportunitatea stabilită prin legislație și să solicite subvenționarea dobânzilor la creditele bancare și/sau nebancare.

 

  Notă: Suma subvențiilor primite constituie sursă de venit neimpozabil cu impozitul pe venit.


via | www.sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.