Știri

Operatorii din domeniul alimentar vor limita conținutul AGT în produsele alimentare

Ministerul Sănătății a elaborat proiectul de modificare a Regulamentului sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (aprobat prin HG nr.899/2017), fiind propusă limitarea conținutului de acizi grași trans (AGT) din acestea. Documentul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 19 februarie curent.

 

Astfel, producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să comercializeze pe piață doar produsele alimentare cu un conținut de AGT de maxim 2g/100 g de grăsimi (nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății). Totodată, operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente, vor fi obligați să furnizeze și informația cu privire la cantitatea de AGT.

 

În scopul respectării limitei maxime admise de AGT, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va efectua controale oficiale la toate etapele lanțului alimentar, în funcție de riscuri și în conformitate cu planurile de monitorizare și supraveghere din domeniul siguranței alimentelor.

 

Investigațiile de laborator pentru determinarea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare se efectuează de laboratoarele acreditate în acest sens, iar produsele alimentare neconforme vor fi retrase de pe piață.

 

Se propune ca prevederile să intre în vigoare la o lună după publicarea în MO a documentului aprobat, însă pentru a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se conformeze la noile cerințe, este prevăzută o perioada tranzitorie, valabilă numai în cazul produselor deja introduse pe piață în mod legal înainte de intrarea în vigoare. Astfel, produsele alimentare pentru care se stabilește nivelul conținutului de AGT și care nu vor fi conforme, nu vor mai putea fi introduse pe piață după expirarea termenului de 9 luni de la data publicării noilor prevederi.

 

Cerințele Regulamentului se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, atât de producție internă, cât și din import, inclusiv celor livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate operatorilor din domeniul alimentar pentru o utilizare ulterioară în procesul de producere.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Ministerul Sănătăţii | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

902 vizualizări

Data publicării:

13 Februarie /2023 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

consultari publice | proiect hotarire guvern | acizi grasi

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon