09
12 2013
1018

Consilierii FMI oferă expertiză şi recomandări privind reducerea decalajului fiscal

Şeful IFPS Ion Prisăcaru a moderat astăzi o şedința de totalizare a misiunii tehnice a consilierului general al Fondului Monetar Internațional, Norman Gillanders. Pe perioada aflării în Republica Moldova, între 27 noiembrie – 6 decembrie 2013, Misiunea a avut pe agendă elaborarea unei metodologii de calcul a decalajului fiscal, elaborarea variantei finale pentru structura organizatorică a IFPS și a IFS Chișinău, cât şi alte aspecte fiscale ce țin de management, controlul administrării și a procesului de decizie în cadrul autorităţii fiscale.

Şeful IFPS Ion Prisăcaru a apreciat înalt activitatea consilierului FMI Norman Gillanders şi a menţionat că elaborările dânsului sunt de un real folos pentru modernizarea şi eficientizarea Serviciului Fiscal de Stat. Autorităţile statului îşi doresc să facă ordine în sistemul fiscal, a relevat Ion Prisăcaru, iar conducerea IFPS şi-a trasat obiective concrete pentru atingerea acestor scopuri, prin restructurarea şi optimizarea SFS, prin elaborarea de iniţiative legislative, prin educarea şi instruirea contribuabililor, dar şi a angajaţilor autorităţii fiscale. Pe acest fundal, anumite neclarităţi legislative, cât şi anumite abordări birocratice, afectează activitatea SFS.

Cu referinţă la elaborarea unei metodologii de calcul a decalajului fiscal, Norman Gillanders a invocat exemple din practica altor state şi a menţionat necesitatea elaborării unui model de risc cuprinzător. Consilierul FMI a specificat că, la elaborarea recomandărilor, a analizat starea de lucruri din ramura construcţiilor şi că a abordat problemele existente pentru întregul sector.

În cadrul dialogului, Norman Gillanders a relevat importanţa pentru economia naţională a unei autorităţi fiscale puternice, care să fie tratată şi percepută ca un actor independent, cu drepturi extinse pe dimensiunea iniţierii şi promovării de iniţiative legislative în domeniul fiscal, or colaboratorii Fisc-ului cunosc cel mai bine care sunt neajunsurile şi căile de eliminare a acestora.

via www.fisc.md

4 imagini

  • Consilierii FMI oferă expertiză şi recomandări privind reducerea decalajului fiscal
  • Consilierii FMI oferă expertiză şi recomandări privind reducerea decalajului fiscal
  • Consilierii FMI oferă expertiză şi recomandări privind reducerea decalajului fiscal
  • Consilierii FMI oferă expertiză şi recomandări privind reducerea decalajului fiscal

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.