10
10 2014
1349

Cum a ajuns Spania una dintre cele mai mari victime ale crizei

În Spania criza economică a fost generată de prăbuşirea sectorului imobiliar, care a dus la falimentarea marilor companii din sectorul construcţiilor, şi s-a transformat într-o criză socială prin creşterea puternică a ratei şomajului, care a ajuns în aprilie 2013 la aproape 30%.

Declinul economic spaniol a apărut pe fondul crizei economice mondiale şi s-a amplificat odată cu criza datoriilor suverane din zona euro, care a afectat în special statele din sudul Europei şi Irlanda.

În 2007, Spania a avut un surplus bugetar de peste 2% din PIB, iar economia a urcat cu 3,5%, propulsată în mare parte de boom-ul din industria construcţiilor. În 2008 bula imobiliară, alimentată de creditarea ieftină, a făcut implozie, surplusul s-a transformat în deficit, iar ţara a intrat în recesiune în al treilea trimestru al acelui an.

Căderea companiilor imobiliare cu credite la bănci a trimis unde de şoc în sistemul bancar, iar în acest context guvernul spaniol a creat în 2009 fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB, în valoare de 99 de miliarde de euro, şi a solicitat băncilor de economii mai mici să fuzioneze pentru a-şi optimiza gradul de solvablitate, notează The Telegraph.

În primul trimestru din 2010, rata şomajului a ajuns la 20%, cea mai mare valoare înregistrată din 1997 şi pâna atunci. Spania a ieşit din recesiune în aceeaşi perioadă, pe fondul creşterilor exporturilor, însă îngrijorările au fost redirecţionate către deficitul bugetar masiv, de 11,2% din PIB în 2009. Nivelul recomandat de UE este de sub 3% din PIB.

În mai 2010, premierul José Luís Ro­dríguez Zapatero a anunţat măsuri de austeritate, iar o lună mai târziu autorităţile au pus la punct şi reforma pieţei muncii.

Guvernul a adoptat noi măsuri de austeritate spre sfârşitul anului 2011, când noul premier Mariano Rajoy a anunţat că deficitul bugetar pe 2011 va ajunge la 8% din PIB, mult peste ţinta de 6%. Spania a încheiat anul cu o rată a şomajului de aproape 23%, cea mai mare din UE.

Primul trimestru al anului 2012 a fost marcat de reintrarea economiei în recesiune şi urmat de protestele a mii de oameni nemul­ţumiţi de măsurile privind reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Spania a cerut în iunie 2012 ajutor financiar european în valoare de până la 100 mld. euro, echivalentul a 9% din PIB-ul ţării, pentru recapitalizarea băncilor afectate de prăbu­şirea sectorului imobiliar, precum Bankia, una dintre cele mai mari bănci, care solicitase cu o lună în urmă finanţare în valoare de 19 mld. euro din partea statului. În septembrie 2012 a fost înfiinţată „bad bank“, o instituţie care să cumpere toate împrumuturile toxice pe care băncile spaniole le-au acordat cu garanţii imo­biliare.

Rata şomajului a atins noul maxim de 27,2% în aprilie 2013, iar Spania a ieşit din recesiune în acelaşi an cu o creştere economică de 0,1% în T3, potrivit BBC News.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.