05
12 2013
948

Europa: Amenzi-record pentru bănci

Uniunea Europeană a decis să penalizeze cu 1,7 miliarde de euro opt concerne bancare internaţionale care au format în secret un cartel de manipulare a dobânzilor de referinţă Libor şi Euribor.

Scandalul a izbucnit în vara anului trecut iar amenzile vor fi plătite de opt giganţi ai pieţei bancare. Printre aceştia se numără Deutsche Bank, care va avea de plătit 725 de milioane de euro, Royal Bank of Scotland, cu 391 de milioane, Societe Generale, cu o amendă de 446 de milioane de euro, precum şi băncile americane JP Morgan şi Citigroup.

Potrivit Comisiei Europene, băncile s-au înţeles cu privire la nivelul dobânzilor amintite, ceea ce a afectat dobânzile la numeroase produse financiare.

Comisarul european pentru Concurenţă Joaquin Almunia s-a declarat şocat, mai ales că băncile ar trebui să concureze în ceea ce priveşte dobânzile, nu să încerce să stabilească monopoluri.

Libor este dobânda de referinţă pe baza căreia se împrumută între ele băncile din centrul financiar Londra, în timp ce Euribor este echivalentul din zona euro. Băncile pot manipula aceşti indici, pentru că participă zilnic la stabilirea valorii lor. Este vorba de un grup de 31 de bănci la stabilirea valorii Euribor. Din Germania, băncile care fac parte din acest grup select sunt Deutsche Bank, Commerzbank şi DZ Bank.

În urma manipulării dobânzilor, au avut de suferit alte bănci, companiile şi clienţii privaţi.

Şefii Deutsche Bank, Anshu Jain şi Jürgen Fitschen, au declarat că plata amenzii este un pas important în eforturile de reparare a unor erori din trecut comise de marele concern bancar german. Cei doi lideri ai acestuia au spus că de vină pentru acest scandal sunt câţiva angajaţi ai băncii, care ar fi trădat valorile şi convingerile Deutsche Bank.

UE a decis să nu amendeze băncile Barclays (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia), care ar fi contribuit decisiv la dezvăluirea operaţiunilor cartelului. Acestea ar fi fost altfel ameninţate cu amenzi de 800 de milioane de euro. Comisia Europeană a precizat că şi celelalte bănci au colaborat la anchetă, ceea ce a dus la diminuarea penalităţilor.

A mai fost amendată în acest caz societatea de brokeraj RP Martin, în timp ce băncile Credit Agricole şi HSBC se află în continuare sub investigaţie.

Joaquin Almunia a declarat că sancţiunile fără precedent aplicate arată determinarea Comisiei Europene de a combate şi pedepsi orice tentativă de creare de monopoluri în sectorul financiar. Comisia a mai informat că manipularea Euribor a avut loc în perioada 2005-2008, în timp ce cartelul vizând Libor a funcţionat între 2007 şi 2010.

Problemele pentru aceste bănci nu s-au terminat însă, pentru că urmează acum încercări similare de rezolvare a problemelor cu autorităţile americane. Deja, pe plan internaţional, au fost aplicate amenzi de peste patru miliarde de dolari unor bănci ca UBS, Royal Bank of Scotland, Barclays sau Rabobank (Olanda).

via www.dw.de

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.