22
10 2013
928

Toleranţă zero pentru cei care comit fraude vamale şi complicii acestora

În scopul asigurării securităţii economice a statului şi contracarării traficului ilicit cu mărfuri peste frontiera Republicii Moldova în perioada lunii septembrie şi pe parcursul lunii octombrie, Serviciul Vamal a desfăşurat o operaţiune anti-fraudă de amploare, care s-a soldat cu circa 100 de capturi de mărfuri în valoare de tocmai peste 5 milioane jumătate lei şi iniţierea a două cauze penale de către organul de urmărire penală a Serviciului Vamal.

Scopul de bază a acestei operaţiuni vine să răspundă dur schemelor frauduloase înscenate de grupările criminale şi să rupă definitiv legăturile de complicitate cu vameşii care favorizează fraudele.

Astfel, în cadrul acestor operaţiuni de amploare au fost iniţiate 47 anchete de serviciu, fiind chestionaţi 93 colaboratori vamali, dintre care 52 colaboratori au fost sancționați disciplinar iar 8 au fost eliberaţi din serviciu în organelor vamale.

Totodată, în cadrul investigaţiilor şi măsurilor antifraudă s-a identificat aria de risc sporit pe frontiera moldo-română, fiind dictată astfel luarea unor măsuri mai aspre de control vamal cu intensificarea şi continuarea operaţiunii declanşate prin antrenarea echipelor mobile şi serviciilor operative ale Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal.

Reieşind din cele expuse, Serviciul Vamal reafirmă toleranţa zero pentru cei care fraudează legislaţia şi complicii acestora şi declară ferm că va continua să instituie şi să răspundă cu mecanisme dure celor care sunt tentaţi sa fraudeze şi să profite de cetăţenii de bună credinţă pentru a se eschiva de la plata impozitelor în bugetul de stat.

Totodată pledăm pentru o conlucrare mai constructivă cu societatea şi îndemnăm cetăţenii să sesizeze Serviciul Vamal despre orice fapte de fraudă sau acte de corupţie apelînd la Call Center al Serviciului Vamal, la nr. de telefon 574 111.

via www.customs.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.