Știri

Politica fiscală 2023: amortizarea accelerată

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 prevede derogări de la reglementările Codului fiscal ce se referă la deducerea amortizării mijloacelor fixe. Amitim că, în momentul de față, CF stabilește că amortizarea mijloacelor fixe se calculează începând cu luna următoare celei în care mijlocul fix se pune în funcţiune prin utilizarea metodei liniare de amortizare. Mărimea amortizării mijloacelor fixe ce urmează a fi dedusă se determină prin înmulţirea valorii mijloacelor fixe la norma de amortizare, care se determină ca raport dintre 100% şi durata de funcţionare utilă a acestuia stabilită de Guvern.

 

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor, vine cu completări la art.261 din CF, potrivit cărora întreprinderile mari (altele decât cele ce cad sub incidența Legii nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii), pot utiliza metoda amortizării accelerate pentru primul an de punere în funcțiune a mijlocului fix.

 

Astfel, mărimea amortizării mijlocului fix ce urmează a fi dedusă ar putea fi determinată, pentru primul an de utilizare, în cuantum de până la 50% din costul de intrare a mijlocului fix, iar pentru următorii ani de utilizare – prin raportarea valorii neamortizate a mijlocului fix la durata de funcționare utilă rămasă a acestuia.

 

Totodată, proiectul vine și cu propunerea de suplinire a art.261 din CF cu prevederea că suma amortizării mijlocului fix care participă la crearea unui nou mijloc fix nu se include în costul de intrare a celui din urmă, modificarea având drept scop precizarea modului de calculare a amortizării în scopuri fiscale a mijlocului fix nou creat.

 

Încă o modificare ține de valoarea mijloacelor fixe pe care se calculează amortizarea. Astfel, pentru proprietatea materială reflectată în bilanţul contribuabilului şi care este prevăzută a fi utilizată în activitatea de întreprinzător, a cărei valoare scade prezumtiv ca urmare a uzurii fizice şi morale şi a cărei perioadă de exploatare este mai mare de un an, valoarea ar putea fi majorată de la 6000 mii lei la 12000 lei.

 

Totodată, entitățile care aplică metodele de evidența bazate pe IFRS ap putea deveni excepție de la prevederile CF stabilite1 la alin.4) al art.261.

 

În cazul aprobării proiectului în redacția propusă, aceste prevederi vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2023.

  1. Art.261, alin.4):

Din punct de vedere fiscal, în cazul leasingului financiar, locatarul este tratat ca proprietar al mijloacelor fixe primite în leasing, iar în cazul leasingului operaţional, calitatea de proprietar o are locatorul. Calcularea şi deducerea amortizării mijloacelor fixe care fac obiectul unui contract de leasing se efectuează de către locatar în cazul leasingului financiar şi de către locator în cazul leasingului operaţional.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

1500 vizualizări

Data publicării:

15 Noiembrie /2022 07:59

Catalogul tematic

Noutăți | Amortizarea

Etichete:

proiect de lege | Codul fiscal | politica fiscală | amortizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon