Politica bugetar-fiscală 2025

Politica fiscală 2025: noțiunea „locuința de bază”, revizuită

 

În calitate de locuință de bază va fi considerată locuința care constituie domiciliul/reşedinţa contribuabilului în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării, inclusiv în cazul în care domiciliul/reședinţa a fost anulată cu cel mult 90 zile calendaristice înainte de data înstrăinării.

 

Noțiunea locuinței de bază din Codul fiscal (art.5, pct.46, lit.b) a fost ajustată prin Legea nr.214/2024 ce se referă la politica bugetar-fiscală și vamală 2025. 

 

Astfel, modificarea noțiunii de locuință de bază constă în acordarea dreptului persoanei fizice de a nu recunoaste creșterea sau pierderea de capital în cazul în care, la data autentificării notariale a contractului de vânzare-cumparare a locuinței, proprietarul și-a retras viza de domiciliu/resedința de pe adresa unde se afla locuința vândută, cu cel mult 90 zile calendaristice înainte de data înstrăinării.

 

Prevederea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

 

Precizăm că pentru persoanele fizice, creşterea de capital reprezintă sursă de venit impozabilă. Mărimea creşterii de capital provenită din vânzare, schimb sau din altă formă de înstrăinare a activelor de capital este egală cu diferenţa dintre venitul obţinut şi cheltuielile suportate pentru procurarea sau crearea activelor de capital. La înstrăinarea activului de capital, persoana fizică urmează să calculeze impozitul pe venit, luând în calcul suma impozabilă a creșterii de capital care constituie 50% din mărimea creșterii de capital și să o impoziteze conform prevederilor art.15 lit.a) din Codul fiscal (12%).

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

356 vizualizări

Data publicării:

22 August /2024 08:00

Catalogul tematic

Persoana fizică | Noutăți fiscale | Politica bugetar-fiscală

Etichete:

Codul fiscal | domiciliu | locuinta de baza | politica fiscală

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon