17
11
2015

3638

Verificarea și corelarea informațiilor din declarația privind T.V.A. cu cele financiare (Partea II)
În continuare prezentam o variantă de verificare a avansurilor primite (de regulă, în contabilitate se utilizează contul 523 în corelare cu 225) printr-un model de raport aferent analizei acestora.
Tabelul 3
Analiza avansurilor (extras)
Acest raport este aplicabil în cazul în care entitatea înregistrează livrări impozabile cu T.V.A. la o anumită cotă, în situația înregistrării livrărilor impozabile cu T.V.A. la cote diferite, raportul poate fi ajustat după necesitate.
Etapa verificării operațiilor înregistrate în MCC, a avansurilor primite, a retururilor efectuate, a întocmirii corecte a facturilor fiscale, a altor operații în funcție de particularitățile entității, reprezintă, de regulă, corectitudinea și plenitudinea informației reflectate în boxa 10 și boxa 11 din declarația privind T.V.A.
În continuare vom verifica interconexiunea volumului total al livrărilor conform prevederilor fiscale și cu veniturile entității, conform tratamentelor contabile9.
În contextul dat menționăm că, veniturile entității în funcție de tipul acestora, forma de activitate, precum și de alte criterii pot fi sau nu fi impozabile cu T.V.A.
Prin urmare, în cazul corelării T.V.A. aferent volumului de vînzări sub aspect financiar cu suma T.V.A. calculată pe fiecare structură (avansuri, achitări în numerar, ajustări, inclusiv returnările etc.) vor apărea, de regulă, anumite divergențe specifice activității entității.
Pentru a verifica aceste divergențe pot fi utilizate informațiile din registrele contabile aferent conturilor 611, 612 etc., prin analiza rulajelor reditoare10 și, după caz, debitoare11 ale acestor conturi.
Pentru a analiza și corela mai eficient informațiile aferent sumelor T.V.A., recomandăm de aplicat raportul prezentat în tabelul 4. Practic acesta poate include generalizarea tuturor veniturilor care au concordanță cu T.V.A.
_____________________________
9 Conform SNC Prezentarea situațiilor financiare, prin situația de profit și pierdere structurează veniturile în venituri din activități operaționale și cele din alte activități, astfel veniturile entității, sunt delimitate în:
veniturile din vînzări (vînzarea produselor/mărfurilor, prestarea serviciilor și/sau executarea lucrărilor, contacte de construcție, contacte de leasing, dividende, participații, dobînzi etc.)
alte venituri din activitatea operațională (din ieșirea altor active circulante, sub formă de amenzi, recuperarea prejudiciului, decontarea datoriilor cu termen de prescripție expirat, plusuri de active constate lipsă la inventariere etc.
veniturile din alte activități (venituri aferente activelor imobilizate, dobînzi, reluarea pierderii din depreciere, compensații pentru acoperirea pierderilor excepționale etc.)
10 De regulă, principalele înregistrări contabile aferent veniturilor sunt:
reflectate valorii de vînzare prin conturi de creanțe:
Dt 221, 231 etc. Ct 611, 612 etc. - valoarea de vînzare (fără T.V.A.)
Dt 221, 231 etc. Ct 534 – T.V.A. aferent valorii de vînzare
reflectarea valorii de vînzare cu achitare în numerar:
Dt 832 Ct 611, 612 etc.- valoarea de vînzare (fără T.V.A.)
Dt 832 Ct 534 – T.V.A. aferent valorii de vînzare
11 Menționăm că conform reglementărilor noi contabile se permite și formulele contabile inverse, de asemenea acest aspect este menționat și prin prisma corectărilor prin SNC „Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile, erori și evenimente ulterioare”, precum corectarea erorii comise și depistate în perioada de gestiune curentă se efectuează în modul următor:
în cazul depistării corespondenței conturilor contabile eronate − se anulează înregistrarea eronată prin stornare sau prin înregistrare contabilă inversă conform politicilor contabile ale entității, cu întocmirea concomitentă a înregistrării contabile corecte;
în cazul în care suma înregistrată eronat este mai mare decît suma corectă − diferența se anulează prin stornare sau prin înregistrare contabilă inversă conform politicilor contabile ale entității;
în cazul lipsei înregistrării contabile − se întocmește înregistrarea contabilă respectivă;
în cazul în care suma înregistrată eronat este mai mică decît suma corectă − diferența se reflectă prin înregistrarea contabilă suplimentară în aceeași corespondență a conturilor.
Deci, în cazul că vor fi astfel de înregistrări trebuie de ținut cont și de rulajele debitoare aferent conturilor din clasa a 6
-
Domeniu:
-
Nr. revistei:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție: