Știri

Prețurile producătorului la produsele agricole, în descreștere

Pe parcursul primului semestru al anului curent prețurile producătorului (prețurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole față de indicatorii înregistrați în ianuarie-iunie 2022 s-au redus cu 10,1%. 

 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada analizată prețurile la produsele vegetale s-au diminuat în medie cu 13,8%, prețurile la produsele animaliere, dimpotrivă, s-au majorat în medie cu 6,7%.

 

Datele statistice demonstrează că la produsele vegetale în perioada de raport față de ianuarie-iunie 2022 s–au micșorat prețurile producătorului la rapiță – cu 36,2%, floarea soarelui – cu 27,3%, soia – cu 22%, orz – cu 17,2%, grâu – cu 15,8%, pomușoare de cultura – cu 11,6%, porumb boabe – cu 8%. În același timp, s–au majorat prețurile producătorului la morcov – de 2,4 ori, ceapă uscată – cu 49,8%, cartofi – cu 49,4%, fructe sâmburoase – cu 40,1%, leguminoase boabe – cu 10,3%.

 

BNS informează că la produsele animaliere în ianuarie-iunie 2023 față de perioada respectivă a anului trecut a fost înregistrată majorarea prețurilor de vânzare la ouă alimentare - cu 16,7%, lapte de vacă – cu 8,5% și animale în greutate vie – cu 5 la sută.

 

BNS atrage atenția că datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafața terenurilor agricole de 50 ha şi peste şi reflectă dinamica prețurilor medii reieșind din structura efectivă a vânzărilor produselor agricole realizate de către acestea.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

482 vizualizări

Data publicării:

07 August /2023 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

produse agricole | pretul producatorului

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon