Știri

Proiectul Registrului de evidență a procurărilor pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, înaintat pentru consultări publice

Serviciul fiscal de stat (SFS) a lansat pentru consultări publice proiectul ordinului care prevede aprobarea Formularul-tip „Registrul de evidență a procurărilor pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independentă” (Registru), Instrucțiunea privind completarea Registrului de evidență a procurărilor pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independent (Instrucțiune) și Formularul-tipizat „Avizul de plată a impozitului pe venit din activitatea independentă” (Aviz).

 

Registrul, conform proiectului Instrucțiunii, reprezintă un formular tipizat care se va utiliza în cazul procurărilor produselor de către persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă conform1 art.698 din Codul fiscal de la persoanele fizice-cetățeni care nu practică activitate de întreprinzător

 

În componența procurărilor persoanei fizice ce desfășoară activitate independent, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, nu se vor include cheltuielile personale care nu sunt legate de activitatea independentă. Se propune ca la încheierea perioadei fiscale (anului calendaristic), nu mai târziu de data 25 martie a anului următor perioadei fiscale de gestiune, contribuabilul să fie obligat să prezente Registrul pe suport de hârtie SFS. Contribuabilul va semna Registrul şi indică data prezentării acestuia. Primirea Registrului se va confirma de SFS prin aplicarea pe ultima pagină a ştampilei şi a semnăturii olografe a funcţionarului care l-a primit, cu eliberarea persoanei care l-a prezenta, unei copii autentificate prin semnătură de către funcționarul fiscal la prima și ultima pagină a Registrului.

 

Proiectul prevede că procurările de bunuri (mărfuri) se vor înregistrează în Registrul până la expunerea acestora pentru vânzarea lor. La întocmirea Registrului persoana fizică ce desfășoară activitate independentă va trebui să respecte următoarele un șir de cerinţe: înscrierea datelor în Registrul se va face manual; Registrul se va întocmi într-un exemplar pe suport de hârtie pentru fiecare perioadă fiscală de gestiune (an calendaristic); filele Registrului pe suport de hârtie se vor numerota în ordine crescătoare şi se vor şnurui.

 

Totodată, pe ultima filă a Registrului se va indică data şi numărul de file confirmate prin semnătura persoanei fizice ce desfăşoară activitate independentă; înregistrările se vor efectua în ordine cronologică conform efectuării fiecărei operațiuni (procurări); procurările în valută străină se vor reflecta în monedă naţională conform cursului oficial al Băncii Naţionale a Moldovei valabil la data tranzacției; în Registrul se vor înregistra doar procurările legate de activitatea independent.

 

În Registru nu se vor admite ștersături sau alte procedee similare, precum şi lăsarea de spaţii libere între operațiunile înscrise în acestea. Erorile se vor corecta prin tăierea cu o linie a textului sau a cifrelor eronate, și se vor înscrie textul corectat în rândul următor. Corectarea urmează a fi confirmată prin aplicarea semnăturii persoanei cu indicarea datei corectării.

 

Prevederile proiectului ordinului vor intra în vigoare din data de 1 iulie anul 2023.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului se vor accepta până la 20 aprilie anul curent.

 

De menționat că proiectele Registrului, Instrucțiunii și Avizului au fost elaborate în baza prevederilor Legii nr.356/2022 pentru modificarea unor acte normative (politica fiscal și vamală pentru anul 2023), conform căreia au fost operate modificări la capitolul 102 al titlului II din Codul fiscal, potrivit cărora s-a simplificat mecanismul de raportare al persoanelor fizice ce desfășoară activitate independentă. Prin urmare, începând cu data de 1 iulie 2023 a fost exclusă obligația de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit (forma AI17).

 

-----------------

1Codul fiscal

 

Capitolul 102

REGIMUL FISCAL AL PERSOANELOR FIZICE

CE DESFĂŞOARĂ ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE

 

Articolul 698. Metode de evidenţă şi aplicarea acestora

(1) Contribuabilii aplică contabilitatea de casă în conformitate cu art.44 alin.(2).

(2) În scopuri fiscale, contribuabilii sînt obligaţi să ţină evidenţa vînzărilor şi procurărilor conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor şi să utilizeze echipamentul de casă şi de control la efectuarea decontărilor în numerar în modul stabilit de Guvern pentru contribuabilii care ţin evidenţa contabilă.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

1158 vizualizări

Data publicării:

07 Aprilie /2023 12:55

Catalogul tematic

Activitatea SFS | Noutăți

Etichete:

Impozitul pe venit | persoane fizice | serviciul fiscal de stat | evidenta | registru | activitate independenta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon