15
04 2021
991

(28.17.40) Este în drept proprietarul clădirii să refactureze locatarilor gazul natural utilizat pentru producerea căldurii la cota de 8%, în cazul în care, încălzirea spațiilor se realizează de către locator, care dispune de sistemul de încălzire autonom?

Prevederile art.1171 alin.(10) din Codul fiscal reglementează modul de documentare refacturarea cheltuielilor compensate de către locatar. 

Potrivit esenței sale, refacturarea cheltuielilor compensate presupune recuperarea contravalorii bunurilor/serviciilor procurate de către locator, și folosite de locatar în scopul desfășurării activității de întreprinzător. 

Refacturarea cheltuielilor compensate nu constituie livrare de mărfuri/servicii în contextul noțiunilor definite în articolul 93 punctele 3) și 4) din Codul fiscal. 

Astfel, luînd în considerație că locatari nu reprezintă consumatorii nemijlociți gazului natural, deoarece acesta este folosit de către locator în scopul producerii și prestării energiei termice, cheltuielile suportate de locator legate de procurarea gazului, nu se refacturează.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.