Întrebări și răspunsuri

(28.17.40) Este în drept proprietarul clădirii să refactureze locatarilor gazul natural utilizat pentru producerea căldurii la cota de 8%, în cazul în care, încălzirea spațiilor se realizează de către locator, care dispune de sistemul de încălzire autonom?

Prevederile art.1171 alin.(10) din Codul fiscal reglementează modul de documentare refacturarea cheltuielilor compensate de către locatar. 

Potrivit esenței sale, refacturarea cheltuielilor compensate presupune recuperarea contravalorii bunurilor/serviciilor procurate de către locator, și folosite de locatar în scopul desfășurării activității de întreprinzător. 

Refacturarea cheltuielilor compensate nu constituie livrare de mărfuri/servicii în contextul noțiunilor definite în articolul 93 punctele 3) și 4) din Codul fiscal. 

Astfel, luînd în considerație că locatari nu reprezintă consumatorii nemijlociți gazului natural, deoarece acesta este folosit de către locator în scopul producerii și prestării energiei termice, cheltuielile suportate de locator legate de procurarea gazului, nu se refacturează.

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1411 vizualizări

Data publicării:

15 Aprilie /2021 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

refacturare | cheltuieli | locatari

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon