20
01 2022
311

28.7.12 Constituie obiect al impunerii cu TVA bunurile materiale eliberate şi stocate în procesul de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumutul acestora în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare?

 Conform prevederilor stabilite la art. 2 din Legea nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare:
 - împrospătare simultană a bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare reprezintă eliberarea bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, cu înlocuirea concomitentă a acestora în aceleaşi cantităţi şi cu aceiaşi indici calitativi sau analogice celor eliberate, indiferent de oscilarea preţurilor;

 - împrospătare cu decalaj în timp a bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare  reprezintă eliberarea pe un termen stabilit a bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, în baza unei garanţii financiare sau bancare, în legătură cu imposibilitatea înlocuirii concomitente;
 - împrumut al bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare constituie eliberarea bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, la solicitarea instituţiilor publice şi a agenţilor economici, în urma prezentării unei plăţi de garanţie, pe un termen de până la 12 luni, cu restituirea acestora în aceleaşi cantităţi şi cu aceiaşi indici calitativi sau analogice celor eliberate, indiferent de oscilarea preţurilor.
   Potrivit art. 95 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, nu constituie obiect al impunerii cu TVA, eliberarea şi stocarea bunurilor materiale în procesul de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumut al acestora în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare.
   Astfel, operațiunile efectuate de către entitățile implicate în procesul eliberării şi stocării, de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumut al bunurilor materiale, în condițiile prevăzute de Legea menționată, nu reprezintă obiect al impunerii cu TVA.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.