Știri

Radierea GȚ inactive: obligația fiscală neachitată de până la 100 de lei nu va fi considerată restanță în buget

Suma neachitată a obligației fiscale în cuantum de până la 100 de lei nu va fi considerată restanță la bugetul de stat în cazul radierii gospodăriilor țărănești (de fermier) inactive.

 

Parlamentul a aprobat în a doua lectură un proiect de lege de modificare a Codului fiscal, prin care se propune suplinirea art. 129 din CF, astfel încât să nu constituie restanță asigurarea executării art.1 (alin.2, lit f.) din Legea nr. 51/2022 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității gospodăriilor țărănești (de fermier), ce prevede condițiile de radiere a GȚ inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat. Reamintim, această lege a fost aprobată în scopul simplificării procedurii de radiere a GȚ inactive.

 

 

La momentul actual CF prevede că nu constituie restanță la buget suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei în scopul  beneficierii de reducere cu 50% a amenzii pentru încălcarea fiscală; neprezentării / anulării dispoziţiei de suspendare a operaţiunilor la contul bancar şi/sau contul de plăţi al contribuabilului, emisă pentru asigurarea încasării restanţelor; atestării lipsei restanţelor faţă de BPN ale contribuabililor; asigurării executării art.13 pct.8) din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi; asigurării executării art.131 alin.(7) din CF și luării în evidență fiscală a conturilor bancare și/sau a conturilor de plăți în condițiile prevăzute la art. 167 din CF.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

788 vizualizări

Data publicării:

11 Mai /2023 11:51

Catalogul tematic

Obligație fiscală

Etichete:

obligaţii fiscale | restanta | gospodării țărăneşti

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon