Știri
Raportarea de către întreprinderile de stat și municipale a garanțiilor acordate pentru împrumuturi pe termen de un an și mai mare
Unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public vor prezenta, trimestrial, Ministerului Finanțelor raportul privind garanțiile acordate de către acestea pentru împrumuturi pe termen de un an și mai mare, conform anexei nr.6 la Regulamentul privind raportarea datoriei publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr. 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat.
Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 14 martie curent proiectul modificărilor la HG nr. 1136/2007. Conform documentului, prima raportare de către întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public și unitățile administrative-teritoriale urmează a fi prezentată Ministerului Finanțelor în termen de 10 zile de la contractare și/sau acordarea garanției, precum și copia contractului semnat între debitor și creditor în cazul împrumuturilor. În cazul acordării garanției de către UAT, întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public, pentru împrumuturi, garantul prezintă copia contractului de acordare a garanței și copia contractului de împrumut.
Totodată, administrația publică centrală și locală și autoritățile publice, în calitate de fondatori ai ÎS/ÎM și în calitate de acționari ai societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, vor prezenta Ministerului Finanțelor lista entităților care au beneficiat de împrumuturi pe termen de un an și mai mare și au acordat garanții pentru împrumuturi pe termende un an și mai mare, cu indicarea datelor referitoare la soldul datoriei și denumirea creditorului, până la data de 25 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune.
Raportul va fi semnat de persoana responsabilă și conducătorul garantului împrumutului, în raport fiind indicat garantul, denumirea beneficiarului de împrumutul garantat, moneda în care a fost acordat împrumutul garantat conform contractului de împrumut, suma împrumutului rambursarea căruia este garantată în garanția acordată, data scadenței etc.
Potrivit proiectului, Banca Națională a Moldovei, băncile cu capital integral sau majoritar public, care au obligații sub formă de depuneri bănești, vor prezenta, trimestrial, Ministerului Finanțelor raportul privind depozitele atrase pe o perioadă de un an și mai mare, cu sau fără dobândă ori cu orice alt beneficiu.
Totodată, raportul privind datoria de stat se completează cu un nou instrument al datoriei, și anume valorile mobiliare de stat emise prin plasament direct către persoanele fizice. Astfel, în scopul ținerii evidenți, anexa nr. 2 (Regulamentul cu privire la Raportul privind datoria de stat) se va completa cu anexa nr. 51 – Valorile mobiliare de stat emise pentru unele scopuri stabilite de lege și anexa nr.52 – Valorile de stat emise prin plasament direct către persoanele fizice.
De asemenea este stabilită modalitatea de acumulare și utilizare a mijloacelor circulante destinate continuării recreditării (anexa nr.5 – Regulamentul cu privire la recreditarea de stat). Astfel, mijloacele circulante destinate continuării recreditării vor fi acumulate de subdiviziunile special create pentru scopuri de recreditare din rambursarea sumei principale și din achitarea dobânzilor de către beneficiarii finali/ bănci și/sau organizațiile de creditare nebancare și/sau AEI participante la recreditarea de stat și sunt păstrate pentru crearea fondurilor de recreditare a împrumuturilor de stat și asigurarea deservirii datoriei de stat externe.
În același timp, la solicitarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare sunt ajustate principalele criterii de eligibilitate pentru organizațiile de creditare nebancară și asociațiile de economii și împrumut.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
956 vizualizări
Data publicării:
15 Martie /2023 10:40
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
proiect hotarire guvern | imprumuturi | garantarea creditelor | intreprindere de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.