Practica fiscală

icon Regimul fiscal aferent cheltuielilor suportate pentru delegarea angajaților

Întreprinderea SRL ”Alfa” suportă cheltuieli privind delegarea a 3 angajați peste hotarele RM, în scopuri de serviciu. Cheltuielile includ transport tur retur (zborul cu avionul), diurne și cazare, precum și cheltuielile pentru taxi pentru deplasarea de la hotel la oficiu. Plățile menționate achitate în favoarea angajaților pentru recuperarea cheltuielilor pentru transport, cazare și  diurnă suportate de către agentul economic implică anumite obligații fiscale privind impozitul pe venit? Se vor permite spre deducere &ic...

author icon

Diana Rusu

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

749 MDL

Comandă acum

1106 vizualizări

Data publicării:

15 August /2023 08:00

Domeniu:

Deduceri fiscale

Etichete:

regim fiscal | cheltuieli de delegare

2 comentarii

DAAC HERMES SA

17 August /2023 15:16

Buna ziua. Rog o mica concretizare, in baza carui act normativ la compensarea diurnelor peste limitele stabilite in Regulament se va calcula contribuții de asigurări sociale de stat. In cazul in care se va face trimitere la p.3 din Anexa nr. 3 a Legii nr. 489/1999 consider ca este o interpretare, dat fiind faptul ca in acest punct nu este specificat ca doar in limitele stabilite de HG nr. 10/2012. In asa caz s-ar putea interpreta orice!

Marina Caldare

05 Septembrie /2023 10:01

icon

DAAC HERMES SA

mulțumim pentru sesizare, lăsăm aici varianta corectă: „ În cazul depășirii plafonului stabilit în Anexa nr.2 la Regulament, sumele achitate peste limitele stabilite constituie facilitate acordată de patron, conform art. 19 lit. a) din CF, care se impozitează conform cotei stabilite prin art. 15 lit. a) din CF. În acest caz angajatorul va fi responsabil de declararea și achitarea impozitului pe venit și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente depășirii, în conformitate cu legislația în vigoare.” „ Astfel, în cazul depășirii plafonului stabilit de Guvern pentru plăţile acordate salariatului de către angajator aferente cheltuielilor pentru plata diurnelor, suma depășirii se va considera drept recompense și facilități acordate de către angajator salariaților și se va include în venitul impozabil al salariatului în calitate de facilități impozabile acordate de angajator, la care se va calcula impozit pe venit reținut la sursa de plată, în mod general stabilit, precum și prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.”

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon