Știri

Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din autorul extern destinat agricultorilor afectați de seceta din anul 2022 a fost aprobat

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de ieri, 14 august proiectul Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din autorul umanitar extern destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.

 

Conform Regulametului, ajutorul material se distribuie în baza deciziei Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare și se eliberează de către Agenția Rezerve Materiale.  Ajutorul se acordă solicitantului care a suferit prejudiciu ca urmare a secetei înregistrate în anul 2022 la culturile de fitotehnie, dacă conform actelor de constatare seceta a afectat 50% și mai mult din recolta culturilor de fitotehnie pentru anul 2022.

 

Totodată, este important de menționat că nu sunt eligibili fermierii care gestionează suprafața agricolă mai mare de 1500 ha.

 

Cererea de calculare și acordare a ajutorului se depune de către solicitant la subdiviziunea teritorială a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Informația despre data-limită de depunere a cererilor va fi plasată pe paginile web ale AIPA și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. La cerere se anxează declarația pe propria răspundere privind dosarul și veridicitatea informației, copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau certificatul de înregistrare a întreprinderii sau gospodăriei țărănești; certificatul de confirmare, eliberat de autoritatea reprezentativă a adiministrației publice locale de nivelul I și copia actelor de constatare a pagubelor cauzate de seceta la culturile de fitotehnie pentru recolta anului 2022.

Mărimea ajutorului per solicitant de culture de fitotehnie afectate se calculează de către AIPA în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața eligibilă per solicitant.

 

După cum a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,  Vladimir  Bolea, proiectul a fost elaborat pentru a sprijini fermierii afectați de seceta severă din anul 2022, crizele înregistrate în regiune și pentru consolidarea economiei, menținerea stabilității și securității în fața provocărilor, prin acordarea unui ajutor umanitar extern, sub formă de produse energetic-motorină.

 

Regulamentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, având în vedere importanța sectorului agricol pentru economia națională și asigurarea securității alimentare a populației.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

812 vizualizări

Data publicării:

15 August /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

agricutura | ajutor financiar nerambursabil

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon