Știri
Revenirea părinților în câmpul muncii. Motivația și măsuri de susținere
Asiguratul care, pe parcursul celor 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat, a realizat venit asigurat aflându-se în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, poate obține dreptul de a alege cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului, fie din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat indemnizațiile pentru copilul precedent, fie în temeiul prevederilor1 art. 7 alin. (2) al Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
Inițiativa legislativă ce propune completarea alin. (6) din art. 7 al Legii nr. 289/2004 cu prevederea citată a fost examinată în cadrul ședințelor comisiilor parlamentare din 9 noiembrie și urmează a fi propus spre aprobare Parlamentului.
În opinia autorilor proiectului, în condițiile actuale marea majoritate a persoanelor asigurate, care îmbină munca cu concediul de îngrijire a copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, primesc indemnizațiile de asigurări sociale pentru copilul născut în această perioadă în cuantum mai mic decât cele care se află exclusiv în concediul de îngrijire a copilului, deoarece cei mai mulți asigurați care reiau activitatea de lucru, fiind în concediul de îngrijirea a copilului, optează pentru un program de muncă parțial. Respectiv, mărimea contribuțiilor achitate în bugetul asigurărilor sociale este mai mică decât cele achitate în cazul activității de muncă cu program integral.
Completarea Legii nr. 289/2004 este apreciată drept măsură de încurajare a persoanelor asigurate care dau naștere unui copil în timp ce se află în concediul de îngrijire al altui copil, pentru a le determina să lucreze cu normă parțială.
Astfel, indemnizațiile sociale pentru următorul copil vor fi calculate la alegerea asiguratului – fie din baza de calcul în al cărei temei au fost calculate aceste indemnizații pentru copilul precedent, fie în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat.
Astfel, odată cu punerea în aplicare a noilor prevederi, susțin autorii, femeile ce planifică următorul copil fiind în concediul de îngrijire a copilului, vor fi motivate să reia activitatea de muncă în aceasta perioadă. Totodată, promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaţionale şi de suport pentru părinţi, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, este un obiectiv primordial care va duce la concilierea vieţii de familie cu cea profesională.
În condițiile în care proiectul va fi susținut în redacția propusă, noile reglementări vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2023.
___________________________________________
1 Legea nr. 289/2004, art. 7. Baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale
(2) Baza de calcul al indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate şi plătite contribuţii. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
949 vizualizări
Data publicării:
10 Noiembrie /2022 08:00
Catalogul tematic
Asigurare socială de stat | Noutăți
Etichete:
proiect de lege | îngrijirea copilului | indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.