Monitorul SFS

SFS, vizitat de o echipă de evaluatori ai Forumului Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale

O echipă de evaluatori ai Secretariatului Forumului Global al OCDE efectuează, în perioada 4-6 septembrie 2023, o vizită de lucru în cadrul Serviciului Fiscal de stat. Echipa de evaluatori este compusă din consultanții Colin Yan, Jasmina Trajkovski și Alexandre Garcia, scopul vizitei fiind simularea evaluării aspectelor de confidențialitate și securitate a datelor pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

 

În cadrul ședinței de deschidere, directorul autorității fiscale, dl Petru Rotaru a salutat prezența echipei de evaluatori, menționând că, Serviciul Fiscal de Stat, fiind membru al Forumului Global OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale, s-a angajat să implementeze standardul de schimb de informații la solicitare și, mai nou, schimb automat de informații privind conturile financiare.

 

„Cele două standarde reprezintă un instrument puternic pentru a ajuta la identificarea evaziunii fiscale offshore, care este, în prezent, o provocare pentru administrațiile fiscale din întreaga lume. Toate eforturile noastre sunt îndreptate spre dezvoltarea unei administrații fiscale echitabile și corecte, promovând, în acest sens, transparența în toate activitățile noastre. Pe de altă parte, contribuabilii așteaptă ca autoritățile să trateze datele personale la cele mai înalte standarde de confidențialitate. Această misiune este o șansă pentru noi de a ne îmbunătăți, de a fi mai buni și de a fi mai pregătiți pentru implementarea cu succes a schimbului automat de informații privind conturile financiare”, a declarat Petru Rotaru.

 

La rândul lor, consultanții au menționat despre importanța acestui exercițiu de simulare întru desfășurarea cu succes a primei evaluări aferent schimbului automat de informație, programată pentru luna ianuarie 2024: „Obiectivul nostru constă în acordarea suportului tehnic necesar pentru pregătirea instituției Dumneavoastră pentru evaluarea propriu-zisă. Împreună cu întregul efectiv al SFS ne propunem să atingem rezultatele scontate”.

 

Precizăm că, agenda vizitei include un program vast de întrevederi și ședințe la care vor participa angajații autorității fiscale din diverse subdiviziuni dar și reprezentanții IP ”CTIF”, subiectele abordate referindu-se la:

  • cadrul legal cu referire la confidențialitatea informațiilor despre contribuabili;
  • ciclurile de viață ale informațiilor schimbate în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale la care SFS este parte;
  • managementul securității informației pentru schimbul automat de informații;
  • securitatea sistemului IT.

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

636 vizualizări

Data publicării:

05 Septembrie /2023 09:46

Catalogul tematic

Administrare fiscală

Etichete:

administrare fiscala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon