Știri

Întocmirea şi prezentarea informației și dosarului privind prețurile de transfer: modificările propuse de MF se vor aplica începând cu perioada fiscală 2024

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul modificărilor la Codul fiscal, în temeiul prevederilor căruia poate fi exclusă obligația de a întocmi și a prezenta dosarul privind prețurile de transfer în cazul în care contribuabilul a înregistrat și/sau a derulat tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală egală sau mai mare de 50 mil. lei.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului de către Parlament, art. 22619 („Întocmirea şi prezentarea informației privind prețurile de transfer şi a dosarului privind prețurile de transfer”) din CF va fi expus în redacție nouă și va stabili la alin. (1), că, contribuabilul care va înregistra şi/sau derula tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 mil. lei, va fi obligat să întocmească şi să prezinte informația privind prețurile de transfer. Contribuabilul, conform modificărilor, va avea obligația să întocmească şi să prezinte dosarul prețului de transfer numai la solicitarea Serviciului Fiscal de Stat.

 

Informația privind prețurile de transfer se va prezenta nu mai târziu de data de 25 a lunii a șasea după finele perioadei fiscale de gestiune. Dosarul prețurilor de transfer se propune a fi întocmit şi prezentat de contribuabilul specificat supra în termen de 90 de zile calendaristice din momentul solicitării de către SFS.

 

Noua redacție a art. 22619 din CF, propusă de către MF, mai prevede că tranzacțiile controlate care fac obiectul unui acord de preţ în avans nu vor participa la stabilirea pragurilor şi documentării tranzacțiilor prevăzute la alin.(1). Contribuabilul va fi în drept să prezinte informația și/sau dosarul privind prețurile de transfer corectate, în termen de 30 de zile din data prezentării.

 

De asemenea, proiectul prevede o norma separată pentru rezidenții parcurilor IT în partea ce ține de obligația de întocmire și prezentare a informației privind prețurile de transfer. Astfel, se propune completarea art. 373 din CF cu alin. (11) care stabilește că pentru rezidenții parcurilor IT, calculul și raportarea impozitului unic ca rezultat al ajustării conform Capitolului 112 Titlului V din CF, se va efectua prin prezentarea unei dări de seamă cu privire la impozitul unic pentru tranzacții cu persoane afiliate către Serviciul Fiscal de Stat, până la data de 25 a lunii a treia după finele anului fiscal. Formularul şi modul de completare a dării de seamă menționate urmează a fi aprobat de către Ministerul Finanțelor.

 

De menționat, că modificările expuse supra, conform proiectului, vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dar se vor aplica începând cu perioada fiscală 2024. În afirmația autorilor, aplicarea normelor respective retroactiv este esențială, în vederea încadrării ajustărilor propuse în conceptul general de aplicare a prețurilor de transfer, care se aplică începând cu perioada fiscală 2024.

 

Referitor la alte măsuri propuse prin proiectul menționat, vă recomandăm:

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

386 vizualizări

Data publicării:

22 Mai /2025 07:50

Catalogul tematic

Prețuri de transfer | Noutăți fiscale | Facilități pentru IT-companii

Etichete:

consultari publice | parc it | Codul fiscal

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon