Știri

Acordul de securitate socială semnat de Moldova și Grecia va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2023

La 1 ianuarie 2023, va intra în vigoare Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, care a fost semnat de părți la 8 septembrie 2021. Documentul este întocmit pentru o perioadă nedeterminată și stabileşte cadrul de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

Conform Acordului, cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi cetăţenilor Republicii Elene, li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului în care aceștia au lucrat legal. Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de prestații indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

 

Acordul prevede și procedura de totalizare a perioadelor de asigurare, care permite cetăţenilor RM, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova, dar nu să beneficieze de alocaţie socială.

 

CNAS precizează că, la momentul de față, sunt implementate prevederile a 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

 

De asemenea, deja sunt semnate acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate cu Republica Italiană și Regatul Spaniei, care la momentul actual încă nu au intrat în vigoare.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

584 vizualizări

Data publicării:

13 Decembrie /2022 10:05

Catalogul tematic

Noutăți | Asigurare socială de stat

Etichete:

cnas | asigurare sociala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon