Știri

Beneficiari ai indemnizației pentru îngrijirea copilului vor deveni și refugiații din Ucraina

De indemnizații lunare pentru creșterea copilului ar putea beneficia și refugiații din Ucraina, care locuiesc temporar în țara noastră. Pe agenda ședinței secretarilor generali a fost inclus proiectul modificărilor la Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1478/2002.

 

Conform documentului, refugiații vor putea beneficia de indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani și de indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

 

Indemnizația se va acorda pe perioada protecției temporare pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor sau al mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, în același cuantum, de la data nașterii copilului, dar nu mai devreme de data acordării protecției temporare.

 

Indemnizația lunară se va acorda refugiaților din țara vecină cu condiția înregistrării copilului la Biroul de Migrație și Azil. Totodată, prestația se va oferi la cerere, opțional, unuia dintre reprezentanții legali ai copilului, care nemijlocit îngrijijesc copilul, indiferent dacă aceștia desfășoară active. În cazul adopției sau plasării copilului în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația se va oferi de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței de judecată privind încuviințarea adopției, respectiv, de la data emiterii dispoziției privind plasamentul copilului în serviciul de tutelă/curatelă, dar nu mai devreme de data acordării protecției temporare.

 

Conform notei proiectului, pentru acoperirea ambelor indemnizații oferite copiilor persoanelor beneficiari de protecție temporară vor fi necesare resurse financiare în cuantum de 42 mil. lei.

 

Potrivit datelor, la situația din 22 ianuarie curent, pe teritoriul țării noastre se aflau 88950 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 43454 sunt copii minori.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

780 vizualizări

Data publicării:

06 Martie /2023 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

proiect hotarire guvern | indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului | refugiati

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon