07
08 2020
1284

Vitalie Coceban: Noua versiune a SIA „e-Factura” simplifică utilizarea facturilor fiscale electronice

Începând cu data de 1 iulie 2020, contribuabilii persoane juridice utilizează noua versiune a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice (SIA) „e-Factura”, lansată în exploatare industrială. Ea a fost elaborată și este administrată de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), administrator tehnico–tehnologic al Sistemului Informațional al Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

 


Directorul CTIF,  Vitalie Coceban, a relatat că „elaborarea și lansarea noii versiuni a SIA „e - Factura” este una din cele mai importante proiecte din agenda instituției pentru anul curent, iar echipa Centrului a reușit să se mobilizeze și să facă față acestei provocări. Lansarea, în termenul stabilit, a SIA „e-Factura” demonstrează încă o dată profesionalismul și experiența echipei CTIF, dar și capacitatea ei de a implementa proiecte digitale complexe de nivel național”.

 


El a îndemnat agenții economici să utilizeze mai activ SIA „e-Factura” pentru a se convinge că acesta este un instrument comod, eficient și operativ în documentarea tranzacțiilor, interacțiunea cu SFS și îndeplinirea obligațiilor fiscale în regim online. „Noua versiune a SIA „e - Factura” simplifică procesul de gestionare a facturilor fiscale electronice și ușurează astfel activitatea agenților economici care utilizează acest sistem”, a afirmat Vitalie Coceban.

 


Directorul CTIF a mai arătat că „până la finele anului 2020 echipa din cadrul proiectului va continua lucrările de dezvoltare a unui șir de funcționalități ale SIA „e-Factura” care vor îmbunătăți sistemul și vor înlesni utilizarea acestuia de către agenții economici”.

În alt context, Vitalie Coceban a recomandat participanților la operațiunile de achiziții publice care au obligația, potrivit noilor prevederi ale Codului fiscal, de a utiliza, începând cu 1 ianuarie 2021, SIA „e-Factura”, să folosească acest interval de timp pentru a testa sistemul și a integra sistemele proprii de contabilitate cu SIA „e-Factura” prin intermediul aplicației „API eFactura”.

 


Amintim că, în decursul lunii iunie, CTIF a desfășurat testarea funcționalităților și componentelor noii versiuni a SIA „e-Factura”. La testare au participat mai mulți utilizatori din cadrul a circa 120 de entități. Pentru a oferi agenților economici posibilitatea de a integra sistemele proprii de contabilitate cu SIA „e-Factura” prin intermediul aplicației „API eFactura”, CTIF a decis să acorde solicitanților, până la finele anului 2020, acces la platforma de test a sistemului. Detalii despre obținerea accesului la platforma de test pot fi găsite aici.

 


Totodată, în perioada iunie - iulie, CTIF a organizat 47 cursuri de instruire online gratuite privind utilizarea noii versiuni a SIA „e-Factura” la care au participat peste 700 de contribuabili. În cadrul acestor cursuri, pe lângă suport consultativ și tehnic, participanților li s-a oferit posibilitatea de a aduce la cunoștința CTIF neconformitățile constatate și a formula propuneri privind îmbunătățirea funcționalităților SIA „e-Factura”.

 


Pentru a obține consultații privind utilizarea noii versiuni a SIA „e-Factura” și integrarea sistemelor de contabilitate ale agenților economici cu acest sistem prin aplicația „API eFactura”, apelați Centrul unic de apel al SFS 080001525 sau Centrul de apel al CTIF 022 822222.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.