Știri

Coeficienții de valorizare și indexare a pensiilor vor fi actualizați

Din 1 aprilie 2023 coeficienții de valorizare a venitului asigurat pentru anii 1999-2021 (anexa nr.3 la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, aprobat prin HG nr.165/2017) și coeficienții cumulativi de indexare a pensiilor pentru anii 1999-2022 (anexa nr.5 la același Regulament) vor fi modificați.

 

Proiectul respectivei hotărâri de Guvern a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat, iar din data de 14 martie este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 18 martie.

 

Amintim că, potrivit prevederilor Legii nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, valorizarea reprezintă indexarea venitului mediu lunar asigurat realizat începând cu 1 ianuarie 1999, reieșind din coeficientul de creștere a salariului mediu pe economie din perioadele contributive până la anul precedent anului de stabilire a pensiei. Coeficienții de valorizare pentru fiecare an se aprobă de Guvern în fiecare an la 1 aprilie.

 

Astfel, proiectul anexei nr.3 vine cu următorii coeficienți:

 

Totodată, coeficienții stabiliți în anexa nr.5 ar putea consitui:

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Muncii și Protecției Sociale

1484 vizualizări

Data publicării:

15 Martie /2023 09:31

Catalogul tematic

Noutăți | Asigurare socială de stat

Etichete:

proiect hotarire guvern | coeficient | valorizarea pensiilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon