Știri

Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară va constitui 4000 lei

Salariul minim pe țară se stabilește în cuantum de 4000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună) sau 23,67 lei pe oră. Modificarea pct. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 670/2022, aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 7 decembrie 2022, va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2023, prevede HG nr.854, publicată în MO din 8 decembrie 2022. Amintim, la momentul de față cuantumul salariului minim pe țară constituie 3500 lei lunar sau 20,71 lei per oră.

 

Potrivit documentului, în cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim orar se calculează prin raportarea noului cuantum al salariului minim lunar  la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

 

Modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim, precum și cuantumul acestuia, potrivit Legii nr.1432/2000,  este determinat în funcţie de condiţiile economice concrete şi de nivelul salariului mediu pe economia naţională, precum şi de nivelul prognozat al ratei inflaţiei și se aprobă de Guvern după consultarea patronatelor şi sindicatelor. În acest an partenerii sociali și Executivul nu au ajuns la o poziție comună pe acest subiect, deoarece factorii obiectivi,  invocați în cadrul negocierilor de Ministerul Finanțelor, nu permit majorarea salariului minim până la 5000 lei, ceea ce ar conduce la majorarea cheltuielilor suplimentare în sistemul public cu circa  1,14 mld. lei, ceea ce depășește posibilitățile statului.

 

Respectiv, majorarea acceptată până la 4000 lei a salariului minim pe țară conduce la costuri suplimentare din bugetul de stat de circa 285 mil. lei pentru angajații din sectorul bugetar, dar ceea ce ține de autoritățile și instituțiile publice la autogestiune, cheltuielile vor putea fi estimate în rezultatul implementării noilor prevederi.

 

Potrivit prevederilor Legii nr.1430/2000, salariul minim reprezintă mărimea minimă a retribuţiei, în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, îndeplinită de angajat. Retribuţia lunară a muncii angajatului, care a lucrat norma timpului de muncă stabilită pentru o anumită perioadă şi care şi-a onorat obligaţiile de serviciu sau normele de muncă, nu poate fi mai mică decât mărimea stabilită a salariului minim.

 

Totodată, în salariul minim nu se includ adaosurile, sporurile, plăţile de compensare şi stimulare.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1765 vizualizări

Data publicării:

09 Decembrie /2022 09:05

Domeniu:

Noutăți | Salarizare

Etichete:

Hotarare de Guvern | salariul minim

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon