18
03 2021
329

Achiziționarea vaccinurilor anti COVID-19, simplificată

În cazul achizițiilor publice ale vaccinurilor anti COVID-19, inițiate până la 31 decembrie 2021, se va permite  stabilirea perioadei cuprinse între data publicării în Buletinul achizițiilor publice a anunțului de participare și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.
 
În Monitorul Oficial din 16 martie curent a fost publicată Legea nr. 25 din 12 martie 2021 pentru modificarea Legii nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pentru perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.

 

Astfel, în cazul achizițiilor publice pentru achiziționarea vaccinurilor va fi permisă organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor, prin SIA „Registrul de stat al achiziţiilor publice” sau pe suport de hârtie, în cazul lipsei funcționalităților în SIA „Registrul de stat al achiziţiilor publice”, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare – și prin e-mail.

 

Totodată, în cazuri de extremă urgență, legea prevede și atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinurilor anti COVID-19 prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 

Proiectul a fost aprobat în ședința plenară a Parlamentului din 12 martie curent și are ca scop stabilirea opțiunilor și mecanismelor de flexibilitate în vederea achiziționării vaccinurilor anti COVID-19, ceea ce va asigura reducerea morbidității provocate de COVID-19 prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor.

 

Prevederile au intrat în vigoare la data publicării.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.