10
02 2022
318

Ajutor nerambursabil pentru implementarea unor proiecte destinate cetățenilor

Republica Moldova va beneficia de un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mil. de euro din partea României. Proiectul hotărârii de Guvern privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară a fost susținut de Executiv în ședința de ieri, 9 februarie.
 
Ajutorul financiar va fi acordat pentru implementarea proiectelor care să contribuie la dezvoltarea RM în beneficiul direct al tuturor cetățenilor și vizează următoarele domenii de activitate: sectorul energetic; transport și infrastructură de transport; protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice; lucrări publice și infrastructură; întreprinderi mici și mijlocii; independența mass-media; reforma administrației publice; afaceri interne; sănătate; educație; cultură și patrimoniu; cercetare, turism.
 
Proiectul Acordului prevede oferirea unei contribuții nerambursabile în valoare de 100 mil. euro, ce va fi achitată în perioada de 7 ani de la intrarea în vigoare a Acordului. Totodată, în vederea asigurării absorbției complete de către țara noastră a fondurilor puse la dispoziție de către Guvernul României, implementarea Acordului poate fi prelungită pentru o perioadă de maximum 3 ani. Respectiv, mijloacele financiare care nu vor fi utilizate în perioada de valabilitate a Acordului, care este de 10 ani, nu vor mai fi disponibile.
 
Potrivit notei proiectului, Acordul implică și contribuția financiară asigurată de Republica Moldova, care nu poate fi mai mică de 5% din cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect în parte și va fi ajustată în funcție de decizia privind cuantumul de finanțare de către România luată de Operatorul de program din această țară pentru fiecare proiect separat. De asemenea, Guvernul RM urmează să asigure scutirea de impozite, taxe și oricare alte plăți echipamentele şi materialele furnizate de partenerii de proiect publici sau privați.
 
Acordul va intra în vigoare la data ultimei notificări prin canale diplomatice, prin care Părțile confirmă îndeplinirea procedurilor legale interne necesare în acest sens.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.