24
01 2022
323

Amplasarea construcțiilor incompatibile cu spațiile verzi va fi sancționată

Agenții economici care doresc să amplaseze în spațiile verzi proprietate publică obiective pentru activități economico-sociale compatibile cu destinația spațiilor verzi (cum ar fi instalațiile pentru practicarea sportului, a jocurilor și pentru odihnă, obiectivele de menire social-culturală, unitățile comerciale mobile), solicită, în mod obligatoriu, autorizația administrației publice locale, prin care se stabilesc, în coordonare cu Agenția de Mediu, locul de amplasare și suprafața obiectivelor, precum și condițiile de desfășurare a activității.
 
În Monitorul Oficial din 21 ianuarie curent a fost publicată Legea nr. 238 din 24 decembrie 2021, prin care au fost introduse modificări în Legea nr. 591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale.

 

Legea publicată interzice construcția și/sau amplasarea în spațiile verzi proprietate publică a altor obiective decât cele menționate. În acest sens, a fost completat și Codul contravențional cu un articol (1234) ce prevede sancționarea încălcării regulilor de construcție a obiectivelor și/sau amplasarea în spațiile verzi proprietate publică a obiectivelor incompatibile cu destinația acestora. Astfel, cuantumul amenzii aplicate va constitui de la 60 la 90 de UC pentru persoanele fizice, de la 210 la 270 de UC – persoanei cu funcție de răspundere și de la 240 la 300 de UC – cea aplicată persoanei juridice.

 

 În același timp, amplasarea neautorizată în spațiile verzi proprietate publică a obiectivelor pentru activități economico-sociale compatibile cu destinația spațiilor verzi se sancționează cu amendă de la 18 la 24 de UC aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore și cu amendă de la 180 la 240 de UC aplicată persoanei juridice.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.