31
01 2022
308

Asigurarea în agricultură: cota de subvenționare a primelor rămâne neschimbată

Cota de subvenționare a primelor de asigurare calculate pentru contractele de asigurare în agricultură încheiate în anul 2022 va constitui, la fel ca în anul precedent, 70% din valoarea primei, fiind stabilită prin Ordinul nr. 7 din 19 ianuarie 2022 al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial din 28 ianuarie curent.

 

Menționăm că, potrivit art. 4 din Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, cota subvenției se stabilește în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și constituie 70% din valoarea acestora, dacă valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

 

Totodată, art. 6 al Legii prevede că, în baza raportului Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Ministerul stabilește cota subvenției primei de asigurare pentru anul calendaristic în curs. Astfel, conform Raportului AIPA, în anul 2021 valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată a constituit suma de 41,3 mil. lei, ceea ce reprezintă 2,7% din FNDAMR.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.