18
09 2020
663

Au intrat în vigoare noii parametri bugetari

În Monitorul Oficial de astăzi, 18 septembrie, au fost publicate decretele de promulgare ale legilor privind modificarea Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și a Legii fondurilor obligatorii de asistență medicală. Astfel, noii indicatori bugetari intră în vigoare.
 
Veniturile bugetului de stat se vor diminua cu 649,5 mil. lei sau cu 1,7% față de indicatorul aprobat și vor constitui 37,2 mld. lei, cheltuielile se vor reduce cu 1 856,7 mil. lei sau cu 3,4% și vor constitui 53,2 mld. lei. Modificările operate la bugetul de stat sunt efectuate în contextul ajustării indicatorilor bugetari, ținând cont de prognozele actualizate ale principalilor indicatori macroeconomici agreați cu experții Fondului Monetar Internațional, evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19, dar și a calamităților naturale, precum și din necesitatea identificării resurselor suplimentare pentru programe de cheltuieli prioritare la moment, în special cele ce vizează domeniul educației.
 
Veniturile și cheltuielile BASS pentru anul curent sunt majorate cu 232714 mii lei, cele mai mari majorări la partea de cheltuieli fiind operate la prestații sociale, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă achitată din mijloacele financiare ale angajatorului, protecția persoanelor în etate etc.
 
În același timp, FAOAM rectificate pentru anul 2020 vor avea venituri în sumă de 8500791,4 mii de lei, cu o diminuare de 0,9% față de indicatorii aprobați anterior pentru anul curent, însă cheltuielile nu vor fi modificate, constituind 8917389,9 mii de lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.