Știri

BNM: activele oficiale de rezervă la finele anului 2021

La situația din 31 decembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit $3,9 mld., majorându-se cu circa $120,5 mil. comparativ cu situația din 30 noiembrie a anului precedent. Conform datelor făcute publice de Banca Națională a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea în luna trecută a creditelor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, Extended Credit Facility (ECF) și Extended Fund Facility (EFF), tranșa I, debursate de Fondul Monetar Internațional, în sumă de $79,8 mil.
 
Totodată, creșterea a fost determinată și de înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor debursat de Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, în mărime de $67,95 mil. (echivalentul a 60 mil. euro). În perioada de raportare intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au constituit $12,05 mil.; înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – $8,23 mil.
 
Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost influențată și de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – cu $5,90 mil.; înregistrarea suportului bugetar în favoarea MF din partea Asociației Internaționale de Dezvoltare – $1,17 mil.; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – $0,11 mil. De menționat că, în luna decembrie 2021, veniturile din gestionarea rezervelor valutare au constituit $0,04 mil., iar alte intrări nete s-au cifrat la $1,53 mil.
 
Regulatorul menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută în volum de $35,8 mil., plățile aferente serviciului datoriei publice externe a RM – $10,02 mil., plățile Ministerului Finanțelor – $9,47 mil., reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – $1,02 mil.
 
Amintim, tot în anul precedent a fost înregistrat recordul absolut al volumului activelor oficiale de rezervă ale BNM – $4,048 mld. la situația din 29 octombrie 2021.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

634 vizualizări

Data publicării:

12 Ianuarie /2022 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

BNM | Rezervele valutare | anul 2021

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon