11
06 2021
338

Cererea de mărfuri și servicii este în creștere

Cifra de afaceri în comerțul intern de bunuri cu amănuntul în trimestrul I al anului curent a constituit 15,1 mld. lei, fiind în creștere cu 6,6% față de aceeași perioadă din anul 2020. Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat Raportul lunar privind evoluția social-economică a Republicii Moldova, în care se constată că evoluția comerțului cu amănuntul și a comerțului cu servicii prestate populației denotă o îmbunătățire a cererii din partea populației.
 
Potrivit documentului, volumul cifrei de afaceri în comerțul cu servicii prestate populației a crescut cu circa 31% față de trimestrul I din anul precedent în prețuri comparabile și a constituit 6,1 mld. lei.

 
Și volumul serviciilor prestate întreprinderilor a fost în creștere cu 3,4%, constituind 10,4 mld. lei. În schimb, comerțul de bunuri cu ridicata rămâne în continuare în scădere, deși în luna martie s-a înregistrat o creștere a acestuia cu 8%. În primele trei luni din anul curent cifra de afaceri din acest tip de comerț constituie 24,7 mld. lei, cu 4,8% mai puțin decât în anul 2020.
 
Datele mai arată că comerțul cu autovehicule continuă să crească semnificativ, acumulându-se în primele trei luni o cifră de afaceri de 2,7 mld. lei, indicatorul fiind în creștere cu 31,7% comparativ cu anul precedent.
 
Factorii de bază care au influențat activitatea comercială pe piața internă au fost restabilirea treptată a cererii față de bunuri și servicii din partea populației și a activității economice din sectoarele economiei naționale, precum și atenuarea treptată a impactului negativ al pandemiei COVID-19, dar și relaxarea măsurilor restrictive de activitate a unităților comerciale.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.