Știri

CET18: creșterea și pierderea de capital

În anul 2022 termenul-limită de prezentare de către persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pentru anul 2021 expiră pe data de 3 mai. Pentru simplificarea procesului, P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” în următoarele zile va oferi un șir de informații ce se referă la utilizarea scutirii personale, subiecții și obiectele declarării, modul de prezentare a Declarației etc. Recomandăm zilnic să reveniți pe pagina noastră, deoarece aici veți găsi aspecte extrem de importante ce țin de determinarea venitului impozabil. Astăzi prezentăm Ghidul de informare pentru persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător privind veniturile sub formă de creștere/pierdere de capital, plasat pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat.
 
Creștere de capital se consideră excedentul sumei încasate în urma vânzării, schimbului sau altei forme de înstrăinare (scoatere din uz) a activului de capital în raport cu baza valorică a acestui active, iar pierdere de capital este excedentul bazei valorice a activului de capital în raport cu suma încasată în urma vânzării, schimbului sau altei forme de înstrăinare (scoatere din uz) a lui.
 
Ghidul vine în sprijinul cetățenilor ce au obținut venituri din înstrăinarea dreptului de proprietate asupra activelor de capital, confirmat prin actele juridice corespunzătoare, indiferent de tipul sau natura actului prin care se realizează acest transfer: vânzare-cumpărare, donaţie, întreţinere pe viaţă, schimb, inclusiv în cazul în care transferul se realizează în baza deciziilor și hotărârilor sau a altor acte, inclusiv a celor cu putere juridică ale instanţelor de judecată, precum și ale autorităţilor administraţiei publice locale și centrale.
 
Exemplele oferite în acest document vor simplifica completarea a Declarației CET18 pentru anul 2021.

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

679 vizualizări

Data publicării:

20 Aprilie /2022 07:59

Domeniu:

Impozitul pe venit | Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

CET18 | impozit pe venit | persoane fizice

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon