02
06 2021
523

CNAS: scanarea carnetelor de muncă continuă

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) reamintește persoanelor fizice, care au desfășurat activitate în perioada de până la 1 ianuarie 1999, despre necesitatea prezentării carnetelor de muncă la CTAS pentru scanarea acestora și completarea informației în conturile personale de asigurări sociale cu perioada respectivă.
 
Amintim, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 426/2018, în perioada 15 mai - 15 decembrie 2018 CNAS a scanat informația din carnetele de muncă prezentate de către angajatori pentru angajații și persoanele care nu erau beneficiari de pensii.

 
Informația despre activitatea de muncă realizată până la 1 ianuarie1999, conform datelor din carnetele de muncă scanate, este înscrisă în conturile personale de asigurări sociale și la momentul actual se utilizează la stabilirea ajutorului de șomaj și indemnizației de incapacitate temporară de muncă, iar pe viitor se va utiliza și la stabilirea pensiei.
 
CNAS menționează că procesul de scanare a înscrierilor privind activitatea de muncă realizată până la data indicată supra din carnetele de muncă prezentate de către persoanele fizice continuă. Astfel, toate persoanele fizice, care încă nu sunt beneficiare de pensii și nu au prezentat până la etapa actuală carnetele de muncă pentru scanare, au posibilitatea de a se adresa la Casa teritorială de asigurări sociale din raza domiciliului, cu actul de identitate și carnetele de muncă deținute, care conțin înscrieri până la 1 ianuarie 1999. Carnetele de muncă sunt scanate și returnate posesorului în aceeași zi, fiind aplicată ștampila cu mențiunea "Scanat conform Hotărârii Guvernului nr. 426/2018".
 
Recomandăm să citiți și articolul Scanarea carnetelor de muncă: verificați ultima pagină.
 
Persoanele, ale căror carnete de muncă au fost scanate, își pot vizualiza datele despre activitatea realizată în contul curent de asigurări sociale, prin intermediul sistemului informațional „Acces CPAS".

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.