22
03 2021
1101

Codul muncii: concediu anual plătit pentru profesorii pensionari

Cadrele didactice din instituțiile de învățământ angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată (cel puțin un an de studii sau un an universitar) vor beneficia de concediu anual de odihnă plătit, precum și de indemnizația la concediu.
 
Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința din 19 martie curent, un proiect de lege pentru modificarea art.299 din Codul muncii.
 

Potrivit notei informative, la momentul actual se atestă o încălcare frecventă a dreptului la concediu la odihnă anual plătit pentru cadrele didactice cu statut de pensionari din cauza aplicării eronate de către unii angajatori a prevederilor Codului muncii privind dreptul de a încheia contracte individuale de muncă pe termen determinat cu persoanele pensionate pentru limită de vârstă ori vechime în muncă.

 

Astfel, unii directori ai instituțiilor de învățământ încheie anual contracte individuale de muncă cu angajații pensionari pe o durată determinată, de la 1 septembrie până la 31 mai, încălcând prevederile mai multor norme juridice din Codul muncii și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

 

Modificările vor asigura implementarea unitară a cadrului normativ în domeniul raporturilor de muncă cu privire la angajații din sistemul de învățământ, consideră autorii.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.