Știri

Desemnarea procentuală: lista beneficiarilor pentru anul 2021

Amintim contribuabililor persoane fizice rezidente care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare că acestea sunt în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii incluși în Lista beneficiarilor în drept să participe la desemnarea procentuală, aprobată anual de Agenţia Servicii Publice.
Astfel, chiar dacă nu apare obligația prezentării Declarației CET18, în cazul în care contribuabilul a luat decizia să doneze 2% din cuantumul impozitului pe venit achitat în anul 2020, acesta urmează să prezinte CET18.

 

În anul curent, în Lista beneficiarilor desemnării procentuale de către ASP sunt incluse 942  asociații obștești, fundații, culte religioase și părți componente ale acestora. Comparativ cu anul 2020, lista a fost extinsă cu 101 beneficiari.
 
Reamintim că, începând cu anul 2017, contribuabilii pot să direcţioneze 2% din impozitul pe venit achitat în anul precedent efectuării desemnării procentuale prin indicarea în Declarația cu privire la impozitul pe venit a codului fiscal al unui singur beneficiar.

 

Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.

 

Amintim că datele publicate de Serviciul Fiscal de Stat denotă că, în anul 2020, desemnarea procentuală a fost efectuată de către 26776 contribuabili, care au oferit pentru 534 de beneficiari suma totală de circa 5,82 mil. lei.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenția Servicii Publice

3543 vizualizări

Data publicării:

06 Aprilie /2021 08:00

Domeniu:

Impozitul pe venit | Noutăți | Persoana fizică

Etichete:

desemnare procentuala | lista beneficiarilor | ASP | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon