29
10 2021
519

Desfășurarea activității fără licență: eliminarea deciziilor arbitrare

Din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi va fi exclusă prevederea potrivit căreia, pentru desfăşurarea activităţii fără licenţă sau a activităţilor interzise pe teritoriul RM, precum şi a celor permise în mod exclusiv întreprinderilor de stat, SFS, ASP sau alt organ abilitat cu atribuţia de eliberare a licenţei poate aplica amendă în mărimea venitului brut din realizarea obţinută în urma activităţilor menţionate.
 
Parlamentul, în cadrul ședinței din 28 octombrie curent, cu votul a 55 de deputați a aprobat în prima lectură proiectul ce prevede modificarea Legii nr. 845/1992.

 

După cum a menționat secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, proiectul a fost elaborat în scopul executării Hotărârii Curții de Conturi nr. 2 din 30.01.2018, prin care au fost declarate neconstituționale unele prevederi din art. 10 pct. 4 din Legea menționată. Astfel, Curtea consideră că reglementarea paralelă a răspunderii pentru practicarea ilegală a activității de întreprinzător fără licență atât în Legea nr. 845/1992, cât și în Codul contravențional, oferă loc pentru decizii arbitrare, incertitudine și insecuritate juridică, instanța de judecată fiind lipsită de posibilitatea individualizării sancțiunii, rolul său reducându-se la o simplă formalitate de validare a actului de constatare.

 

Totodată, Curtea a mai precizat că Agenția Servicii Publice nu figurează printre organele constatatoare din cadrul procesului contravențional și nici nu este organ cu drept de control de stat asupra activității de întreprinzător, de aceea ASP nu poate colecta probe și impune sancțiuni în acest sens.

 

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.