07
07 2020
1547

Deținătorii loturilor de pe lângă casă ar putea înregistra o Gospodărie țărănească

Persoanele ar putea să își înregistreze afacerea sub forma organizatorică  Gospodărie țărănească (GȚ)  și în cazul deținerii loturilor de pe lângă casă. În prezent, conform art. 2 din Legea privind gospodăriile țărănești  (de fermier), gospodăria țărănească este întreprinderea individuală bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole.
 
Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat un proiect de lege  privind modificarea Legii nr.1353/2000 cu privire la gospodăriile ţărăneşti (de fermier) ce urmează a fi discutat în cadrul ședinței secretarilor generali din 9 iulie curent.

 

Obiectivul proiectului este instaurarea unui cadru regulator facilitator, egal, echilibrat, competitiv și adecvat pentru toți antreprenorii, pe toate piețele interne, indiferent de forma organizatorico-juridică, de proprietate sau tipul de activitate a acestora.

 

Potrivit notei informative, din perspectiva politicilor de antreprenoriat, îndeosebi a micilor antreprenori, cerința față de fondator de a deține teren agricol la înregistrarea GȚ reprezintă o constrângere la inițierea sau transparentizarea afacerilor. Astfel, lotul pe lângă casă (din intravilan) reprezintă o resursă naturală, ce poate fi utilizată de antreprenor în activitatea proprie, conform art.6 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

 

Totodată, autorii consideră că modificările propuse vor duce la creșterea veniturilor gospodăriilor de familie. Gospodăriile obișnuiesc să cultive produse agricole pe parcela de pământ de lângă casă pentru necesități proprii. Deseori, îndeosebi în spațiul rural, surplusurile de produse agricole cultivate pe lângă casă sunt comercializate la piață ori în alte locuri publice.

 

În nota documentului se mai menționează că accesul antreprenorilor pe piața agricolă este distorsionat prin stabilirea unor condiții inegale la înregistrarea de stat a afacerilor agricole în formă de gospodărie țărănească comparativ cu alte forme organizatorico-juridice de antreprenoriat. Pentru înregistrarea afacerii agricole fondatorul este obligat să prezinte inclusiv copii de pe documentele ce confirmă dreptul de proprietate privată al fondatorului şi al potențialilor membri ai GȚ asupra terenurilor agricole. Totodată, conceptul de „teren agricol” sau „teren destinat agriculturii”, în sensul relevant situației vizate, este descris în art.36, 39, 42, 44 și 50 din Codul funciar și cuprinde, inclusiv, lotul pe lângă casă.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.