Știri
Digitizarea relațiilor de muncă și a procedurilor administrative
Proiectul este propus în contextul crizei pandemice COVID-19 și are ca scop facilitarea interacțiunii la distanță între Guvern, comunitatea de afaceri și consumatori. Autorii propun ca înștiințarea/aducerea la cunoștință a salariatului a unui document/act/fapt ce vizează relațiile de muncă să fie efectuată prin orice modalitate care permite confirmarea recepționării, nu doar „sub semnătură”.
Potrivit notei informative, în contextul pandemiei, obligativitatea semnăturii olografe presupune riscuri aferente contactului fizic între persoane. Totodată, această modificare ar reduce și costurile părților ce implică deplasările aferente semnării acestor acte.
Astfel, ar putea fi aduse la cunoștință salariatului, prin metode electronice sau orice altă modalitate care permite confirmarea recepţionării, toate acțiunile ce țin de perfectarea actelor la angajare (ordinul, dispoziția, decizia), transferul la o altă muncă, concedierea sau reducerea statelor de personal în cazul lichidării unității, restabilirea la locul de muncă, atragerea la muncă suplimentară, regulamentul intern etc.
Proiectul mai prevede modificări și la Codul administrativ. Astfel, este propus ca realizarea procedurii administrative prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare să devină obligatorie în toate cazurile când aceste mijloace pot fi aplicate, cu excepția cazurilor când legea stabilește altfel. Totodată, împuternicirile reprezentantului în procedura administrativă, pe lângă procură, ar putea fi consemnate și în baza semnăturii electronice.
În același timp, se prevede completarea Codului administrativ cu un articol ce va reglementa notificarea prin mijloace electronice de comunicare, care permit confirmarea recepționării acesteia și va fi echivalentă cu notificarea prin poștă convențională cu scrisoare recomandată. Confirmarea recepției notificării emisă în mod automatizat de sistemul informațional sau alt mijloc de comunicare electronică dedicat probează notificarea.
Reamintim că acest proiect a fost examinat anterior pe platforma Consiliului Economic, fiind elaborat ca urmare a aprobării de către MEI a Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1287 vizualizări
Data publicării:
20 Octombrie /2020 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
legislatia muncii | digitizare | proiect de lege | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.