12
06 2020
5206

Din 15 iunie se instituie un program special de activitate pentru bugetari

Acum câteva minute Guvernul RM, în ședință extraordinară, a aprobat Hotărârea cu privire la organizarea muncii în instituțiile bugetare. Ținând cont de numărul crescând al cazurilor de contaminare cu COVID-19, Executivul a acceptat proiectul Hotărârii elaborate de Ministerul Finanțelor.

Astfel, din 15 iunie 2020 este instituit regimul de muncă în cicluri periodice cu durata de 2 săptămâni pentru personalul angajat. În următoarele zile conducătorii instituțiilor bugetare urmează să decidă și să elaboreze ordine speciale ce țin de:

1) Nominalizarea persoanelor ce vor activa, cu prezența obligatorie în birou, în primele două săptămâni (15 iunie -29 iunie);

2) ordinul cu privire la activitatea personalului la distanță pentru specialiștii prezența cărora la locul de muncă nu este obligatorie;

3) ordinul cu privire la instituirea regimului de staționare pentru personalul ce nu poate activa la distanță și nu poate fi prezent la locul de muncă. Pentru aceste persoane va fi asigurată salarizarea în conformitate cu Codul muncii (2/3 din salariul de bază).

Totodată, către data de 29 iunie  conducătorii instituțiilor bugetare vor emite aceleași ordine pentru alte persoane, iar cele ce vor fi prezente  în perioada 15-29 iunie 2020 la locul de muncă vor fi trecute fie cu munca la distanță, fie în regim de staționare.

Conform declarației prim-ministrului Ion Chicu, hotărârea urmează a fi publicată mâine, 13 iunie, în Monitorul Oficial.

Concomitent, în ședință au fost chemați la responsabilitate atât cetățenii, cât și agenții economici, inclusiv sectorul HoReCa, care își va relua activitatea de luni, 15 iunie. Premierul a menționat că toate persoanele vor fi sensibilizate pentru respectarea strictă a condițiilor impuse pentru nerăspândirea coronavirusului, însă organele de control (inclusiv MAI și ANSP) au dreptul de sancționare a celor ce nu respectă regulile, dar și de sistare a activității entităților ce nu se vor conforma.

Totodată, organele de control în competența cărora este transmisă verificarea formării prețurilor la mărfurile social importante vor intensifica această activitate, în special la măștile de protecție produse de întreprinderile autohtone și furnizate pe piața internă.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.