22
02 2021
1361

Domeniul raporturilor de muncă: Lista de verificare, aprobată

În Monitorul Oficial din 19 februarie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 102 din 9 februarie 2021 cu privire la aprobarea Listei de verificare în domeniul raporturilor de muncă. Aceasta conține 71 de întrebări ce țin de respectarea dreptului salariaților, asigurarea medicală și socială obligatorie, respectarea statelor de personal, asigurarea accesului salariaților la formare profesională, respectarea duratei zilei de muncă etc.
 
Încălcările depistate în cadrul verificării se vor califica ca minore (1-5 puncte), grave (6-10 puncte) și foarte grave (11-20 puncte).

 

În formularul Listei de verificare vor fi introduse numele, prenumele și funcțiile inspectorilor care efectuează controlul, precum și al persoanei și obiectul supus controlului. Totodată, se vor include informații despre persoana supusă controlului necesare pentru evaluarea riscului: informațiile curente deținute de Inspectoratul de Stat al Muncii la data inițierii controlului, gradul de risc, informația curentă valabilă și informația revizuită în cadrul verificării.

 

Ordinul a intrat în vigoare la data publicării.

 

Reamintim că Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost restabilite funcțiile de control. Astfel, ISM analizează riscurile, planifică și verifică respectarea de către angajatori a normelor de securitate și sănătate în muncă, elaborarea și aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor și de protecție a salariaților la locurile de muncă, informarea, instruirea şi pregătirea în domeniul securității şi sănătății în muncă, asigurarea cu instrucțiuni de securitate și sănătate în muncă etc.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.