22
09 2021
141

DST în sumă de $236 mil. pentru finanțarea deficitului bugetar

Mijloacele în formă de Drepturi Speciale de Tragere (DST) alocate de Fondul Monetar Internațional Republicii Moldova prin intermediul Băncii Naționale a Moldovei în sumă de 165 mld. DST se vor utiliza pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 22 septembrie, proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind utilizarea DST alocate de FMI.
 
După cum a comunicat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, la 2 august curent, Consiliul Guvernatorilor FMI a decis alocarea suplimentară de DST în sumă de $650 mld. (456 mld. DST) țărilor membre ale organizației.

 

Scopul alocării suplimentare de DST este de a susține economiile naționale afectate de pandemia COVID-19. Țările membre nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv,  fiecare țară decide utilizarea resurselor conform necesităților interne. Astfel, Republica Moldova a beneficiat de 165 mil. DST – echivalentul a $236 mil., a adăugat ministrul.

 

În conformitate cu procedurile FMI, fiecare țară membră urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual. Rata dobânzii este flotantă, la data de 20 septembrie curent aceasta constituind 0,05%.

 

Alocările din DST constituie una din cele mai ieftine surse de finanțare a deficitului bugetar. Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, Republica Moldova va utiliza resursele pentru finanțarea deficitului bugetar, a precizat ministrul.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.