13
10 2021
116

Eliminarea barierelor din calea investitorilor străini

Numărul minim de locuri de muncă create de un investitor străin pentru a obține dreptul de ședere provizorie în țara noastră ar putea fi redus de la patru la un loc, iar investiția minimă necesară ar putea constitui 30 de salarii medii lunare, nu 60 de salarii, după cum prevede legislația în momentul de față.
 
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a susținut proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, ce are ca scop îmbunătățirea climatului investițional în țara noastră și atragerea investițiilor străine directe, pentru a crea locuri de muncă și genera venituri suplimentare la buget.

 

Autorii consideră că aceste modificări vor contribui la sporirea atractivității țarii noastre din punct de vedere investițional comparativ cu cele din regiune.

 

Situația în care se află Republica Moldova dictează necesitatea de a elimina cât mai multe bariere din calea antreprenorilor, inclusiv a investitorilor străini, nu în ultimul rând a micilor investitori. Crearea unui loc de muncă în Republica Moldova înseamnă o investiție semnificativă, costul căreia poate oscila de la 15 la 50 mii de euro, în funcție de industrie, se menționează în nota proiectului.

 

Conform art. 361 din Legea nr. 200/2010, dreptul de şedere provizorie se acordă străinului care a efectuat investiţii în conformitate cu prevederile Legii nr.81/2004 cu privire la investiţiile în activitatea de întreprinzător şi este asociat sau acţionar al unor persoane juridice din Republica Moldova și care întrunește condițiile stabilite.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.