10
06 2020
535

Executivul: evităm dublarea legislației

Guvernul susține promovarea măsurilor de stimulare a angajatorilor din agricultură, însă, pentru evitarea dublării prevederilor legislative, nu a aprobat un proiect de lege ce prevede modificarea Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către un grup de deputați.
În Monitorul Oficial din 5 iunie curent a fost publicată Hotărârea pentru aprobarea Avizului la proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 489/1999. 

Inițiativa indică în mod special modificarea anexei nr. 1 la Legea nr. 489/1999, care să prevadă ca angajatorii din agricultură care practică în decursul întregului an bugetar nu mai puțin de 75% din activitățile stipulate în grupele 01.1-01.6 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei să beneficieze de micșorarea tarifelor contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Având în vedere că propunerile înaintate într-o inițiativă legislativă se regăsesc deja în Legea nr. 60/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, acest proiect nu se susține, se spune în aviz.

Menționăm că Legea nr. 60/2020  privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative reglementează dreptul angajatorilor din domeniul agricol de a beneficia de compensarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 6%, dacă aceștia practică în decursul perioadei de gestiune nu mai puțin de 95% din activitățile stipulate în grupele 01.1 - 01.6 din CAEM.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.