30
03 2021
271

Facilitarea prezenței pe raft a producătorilor autohtoni

Proiectul de lege care vine cu modificări la Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior și Codul contravențional ce au drept scop susținerea producătorii agroalimentari autohtoni a fost aprobat de Parlament în prima lectură.
 
Astfel, a fost susținută  plafonarea până la 10% din prețul de vânzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare. Excepție ar urma să constituie perioada acțiunilor de marketing și publicitate, fiind prevăzută stabilirea termenului limită de 60 de zile per produs destinat desfășurării acestor acțiuni.  

 

Totodată, este specificată sancționarea încălcării de către comerciant și furnizor a normelor ce țin de plafonarea reducerilor comerciale. Amenda ar urma să constituie de la 2500 lei până la 5000 lei în cazul persoanelor fizice și de la 10000 lei până la 20000 de lei – în cazul persoanelor juridice.

 

Proiectul propune și precizarea noțiunilor  „proces de producție”, „reglementări în domeniul alimentar”, „siguranța alimentelor” în Legea nr. 231/2010, ceea ce va permite evitarea interpretării multiple la aplicarea legislației. Acesta urmează a fi aprobat în a doua lectură.

 

Conform notei informative a documentului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special a celor mici, la rețeaua magazinelor din țară, va spori consumul de alimente autohtone și va crește rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni, va crea oportunități financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.