10
09 2020
289

FAOAM: veniturile proprii sunt în creștere

Compania Naţională de Asigurări în Medicină comunică că venituri proprii acumulate în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (FAOAM) în primele opt luni ale anului curent au constituit 3,198 mld. lei și sunt în creştere cu circa 33 mil. lei sau cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
 
Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu și alte plăți efectuate în folosul angajaților. Acestea sunt cu șase mil. mai mari decât cele înregistrate acum un an și au depăşit trei mld. lei.

 

În acelaşi timp, primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au constituit peste 129 mil. lei, fiind în creştere cu 15 mil. comparativ cu primele opt luni ale anului trecut. Alte venituri încasate în FAOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, constituie peste 46 mil. lei, majorându-se cu 12 mil. lei faţă de suma înregistrată în perioada respectivă a anului 2019.

 

Amintim că, în ședința din 3 septembrie 2020, Guvernul a aprobat proiectul hotărârii cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, care prevede micșorarea veniturilor din primele AOAM în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense achitate de fiecare categorie de plătitori cu 209400,0 mii lei, majorarea cu 10000,0 mii lei veniturile din PAM în sumă fixă achitate de persoane fizice cu reședința sau domiciliul în RM și a altor venituri cu 20800,0 mii lei, ceea ce se datorează și încasărilor în creștere din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor IT.   Totodată, a fost aprobată majorarea cu 100000,0 mii lei a transferurilor cu destinație generală din bugetul de stat către FAOAM.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.