16
05 2022
885

Gospodăriile țărănești vor fi înregistrate la ASP

Începând cu 1 ianuarie 2023, Gospodăriile țărănești ar putea fi înregistrate de Agenția Servicii Publice (ASP), fiind exclusă această competență din atribuția primăriilor, în vederea uniformizării evidenței unităților de drept.
 
În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă ce prevede operarea modificărilor în Legea nr. 1353/2000 privind gospodăriile țărănești și în Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, fiind propusă completarea noțiunii întreprinzător individual cu categoria gospodăriilor țărănești (de fermier).

 

Autorii consideră că această competență atribuită primăriilor era binevenită anterior, întrucât nu era dezvoltat organul înregistrării de stat și nu existau alte alternative, însă, odată cu evoluția Agenției Servicii Publice, inclusiv prin prisma unificării într-un singur centru multifuncțional a serviciilor prestate către destinatari, este necesară transferarea acestei competențe ASP.

 

În nota proiectului se menționează că ASP, prin structurile sale teritoriale, poate asigura înregistrarea de stat a tuturor unităților de drept, inclusiv a întreprinderilor individuale, la categoria cărora se atribuie și gospodăriile țărănești.

 

În acest context, autorii menționează că ASP dispune de 43 subdiviziuni teritoriale și 17 centre unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS), prin care poate să asigure prestarea unor servicii de calitate solicitanților, ceea ce va exclude necesitatea de înregistrare la primărie și ulterior prezentarea la Serviciul Fiscal de Stat pentru asigurarea luării la evidență fiscală.

 

Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.