12
01 2022
167

Grupul de lucru pentru coordonarea implementării programelor finanțate de UE

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2022, dispoziția cu privire la  instituirea unui nou Grup național de lucru pentru coordonarea implementării Programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională finanțate de Uniunea Europeană. Acesta va fi constituit din 20 de membri – reprezentanți ai ministerelor, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Consiliului de Supraveghere Publică a Auditului, Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, precum și din 2 reprezentanți delegați în calitate de observatori de către Curtea de Conturi și Centrul Național Anticorupție. Autoritățile respective, în termen de 10 zile de la publicarea dispoziției, vor desemna membrii Grupului național de lucru și supleanții acestora, iar nominalizarea reprezentanților se va face prin demers oficial către Ministerul Finanțelor.

 

Această componență asigură o reprezentativitate suficient de largă a autorităților publice implicate în procesele de programare și coordonare a implementării Programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională, se menționează în nota proiectului.

 

Astfel, Grupul național de lucru va contribui la asigurarea implementării Programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională din perioadele 2014-2020 și 2021-2027 în aspecte de management, audit, control, recuperare a fondurilor UE obținute/utilizate cu iregularități, prin fraude sau corupție, precum și la prevenirea și combaterea acestor fenomene; va participa la examinarea și aprobarea conținutului documentelor de programare din cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională „Interreg NEXT 2021-2027” și va prezenta propuneri la acestea.

 

Totodată, în sarcina Grupului va fi pusă examinarea recomandărilor și solicitărilor structurilor de management ale Programelor de cooperare în vederea asigurării implementării acestora și monitorizarea funcționalitatea sistemului național de management și control pentru Programele de cooperare transfrontalieră și transnațională.

 

Ministerul Finanțelor, în calitate de Autoritate Națională de Management pentru Programele de cooperare transfrontalieră și transnațională, este responsabil inclusiv pentru organizarea activităților Grupului național de lucru.

 

În același timp, se abrogă Dispoziția Guvernului nr. 143-d/2020 cu privire la instituirea Grupului de lucru pentru coordonarea implementării programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională, finanțate de UE, reieșind din faptul că unele instituții care au delegat membri în grupul de lucru actual nu mai există, fiind efectuată restructurarea administrației publice centrale de specialitate.

 

Mai multe detalii despre Programele de cooperare transfrontalieră și transnațională finanțate de UE găsiți aici  și aici.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.