10
04 2017
758

În mai puţin de o lună vinul va fi inclus în categoria produselor alimentare

Legea ce prevede declararea vinului produs alimentar fost publicată în Monitorul Oficial, Nr. 109-118 din 7 aprilie curent, iar potrivit Legii, prevederile vor intra în vigoare la 30 de zile după publicare.

Astfel, vinul va fi numit produs alimentar obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică, totală sau parţială, a strugurilor proaspeţi ori îngheţaţi, presaţi ori nu, sau a mustului proaspăt de struguri şi va fi clasificat în:

  • vin cu denumire de origine protejată
  • vin cu indicaţie geografică protejată
  • vin fără denumire de origine protejată şi fără indicaţie geografică protejată, dar cu denumire de soi, denumit vin de soi
  • vin fără denumire de origine protejată, fără indicaţie geografică protejată şi fără denumire de soi, denumit vin.

Produsele vitivinicole cu denumire de origine protejată sau cu indicaţie geografică protejată, destinate consumului uman direct, se vor plasa pe piaţă doar îmbuteliate. Livrarea în vrac a produselor vitivinicole cu denumire de origine protejată sau cu indicaţie geografică protejată poate fi efectuată doar între unităţile vinicole — membre ale asociaţiilor producătorilor din aria geografică delimitată corespunzătoare şi sub supravegherea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Agenţii economici din domeniul comercializării produselor vitivinicole pot comercializa cu ridicata vinul, produsele obţinute pe bază de must şi produsele vitivinicole aromatizate ambalate numai dacă sînt înregistraţi în Registrul vitivinicol şi dacă deţin în proprietate sau în locaţiune depozite specializate de construcție capitală cu o suprafaţă de cel puţin 200 m.p., acoperite şi îngrădite, dotate cu sisteme computerizate de evidenţă şi destinate exclusiv păstrării acestor produse.

Potrivit Legii, se interzice comercializarea cu amănuntul a vinului, a produselor obţinute pe bază de must şi a produselor vitivinicole aromatizate: prin reţeaua de comerţ ambulant — cărucioare, cisterne, remorci auto, autovehicule, cu excepţia zonelor publice expoziţionale stabilite de autorităţile administraţiei publice locale în perioada sărbătorilor naţionale și tradiționale.

Legea interzice comercializarea vinului în chioşcuri, pavilioane sau în alte puncte de comerţ care nu dispun de spaţiu comercial cu o suprafaţă de cel puţin 20 m.p., precum şi în instituţii educaționale, inclusiv în cele de învăţământ preşcolar, în căminele pentru elevi şi studenţi, în instituţii medicale, în întreprinderi şi pe şantierele de construcţii şi reparaţii, în obiectivele sportive şi pe teritoriul aferent acestora, pe terenurile de sport.

În preajma edificiilor de cult, pe o rază stabilită de autorităţile administraţiei publice locale de comun acord cu reprezentanţii cultelor religioase respective, în cimitire, în penitenciare, în unităţile militare şi în arsenale, la fel, se interzice comercializarea vinului.

Legea mai vine cu modificări asupra Legii nr. 1100/2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice şi anume reglementează denumirile de producţie alcoolică şi băutură alcoolică.

Astfel, producţia alcoolică se referă la produsele alimentare destinate consumului uman, avînd o concentraţie de alcool etilic mai mare de 1,5% în volum.

În acelaşi timp, băuturile alcoolice definesc producţia alcoolică destinată consumului uman, având caracteristici organoleptice specifice şi o concentraţie alcoolică de minimum 15% în volum, fabricată fie dintr-un distilat de origine agricolă sau din alcool etilic de origine agricolă rectificat, sau prin cupajarea acestora, cu sau fără adaos de sucuri, macerate, morse, extracte, produse cu conţinut de zahăr, arome naturale sau substanţe aromatice, apă condiţionată și alte ingrediente, fie numai din ingrediente naturale.

Legea fost votată de Parlament luna trecută.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.